15.08.2024.

10:28

Foto: Pixabay

Vesti

Licemerje! Lažni ekolozi se bore protiv litijuma, a svi imaju po dva telefona, laptopove, električne automobile... Pa, odreknite se toga!

Abolmasov naglašava da je po pitanju rudnika litijuma veliki problem licemerje. 

- Veliki problem ovde je licemerje. Mi ne želimo da rudnik litijuma bude u Srbiji, želimo da bude u Africi. I onda ćemo koristiti po dva mobilna telefona, po dva laptopa, voziti kola na litijum-jonske baterije, ali ne želimo da se to iskopava kod nas, nego negde tamo.

- Nemci će imati svoj rudnik litijuma, ali Nemci imaju litijum u drugoj hemijskoj formuli, oni imaju mogućnost da ga vade preko rastvora, tj. da ga ekstrakuju iz vodenih rastvora, što zahteva potpuno drugačiju tehnologiju. Litijum se u različitim nalazištima nalazi u raznim oblicima, ne mora da bude u obliku rude, kao što je naš jadarit. Naš jadarit je jedinstven mineral u svetu, tako da tehnologija prerade mora da bude prilagođena njemu, i ekstrakcija i jalovište i sve što ide uz to mora da bude prilagođeno nečemu što drugi nemaju. Ja se slažem da, ako tako odlučimo, nemamo rudnik litijuma. Nemam problem s tim. Ali, molim vas, svi koji se na ovaj način bave ekologijom i zaštitom životne sredine, za početak bi trebalo da se odreknu mobilnih i nekih drugih stvari koje su prednosti savremene civilizacije. Pod dva, ljudi bi mogli i da se edukuju, pa da ne bacaju, recimo, plastiku i svakakvo đubre, koje nije biorazgradivo, po potocima i rekama. Pa pogledajte divlje deponije na svakom ćošku.