15.08.2024.

18:01

Foto: Ata images

Vesti

Srbija nije demokratska država? Uhapšen maloletnik zbog protesta u Britaniji, Lutovac da se oglasi

Britansko krunsko tužilaštvo saopštilo je da će se tinejdžer, koji se iz pravnih razloga ne može identifikovati, pojaviti pred Sudom za mlade u Južnom Tajnsajdu kasnije danas i od njega će biti zatraženo da se izjasni o krivici, prenosi AP.

''On je jedan od brojnih pojedinaca za koje očekujemo da će biti optuženi za nerede“, rekao je Gejl Gilkrist, glavni krunski tužilac za severoistočnu Englesku.

Stotine ljudi uhapšeno je zbog nereda koji su izbili 30. jula nakon što su se internetom proširile dezinformacije da je osumnjičeni za napad nožem, u kojem je ubijeno troje dece, muslimanski azilant.

Demonstranti, koje su podsticali aktivisti krajnje desnice, napali su džamiju u gradu Sautport, mestu gde su deca ubijena, a nasilje se ubrzo proširilo na druge gradove i mesta širom zemlje. Mnogi su optuženi za nasilne ponašanje i osuđeni, ali niko do sada nije optužen za nerede, teže delo za koje je zaprećena maksimalna kazna od 10 godina zatvora.

Prošle nedelje, 26-godišnji muškarac koji je koristio društvene mreže da podstakne ljude da pale hotele u kojima se nalaze tražioci azila osuđen je na više od tri godine zatvora.

Podsećamo da je bilo privođenja i zbog protesta u Beogradu i protivzakonitog blokiranja saobraćajnica i pruga, kao i napada na novinare.

U "zaštitu" privedenih je stao predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, koji je optužio vlasti da se služe represivnim metodama i da Srbija nije demokratska zemlja.

Ostaje da se vidi da li će ostati dosledan i reagovati na hapšenje maloletnika u Velikoj Britaniji i njima održati lekciju "iz demokratije".