16.08.2024.

07:44

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Jadarit može potpuno bezbedno da se kopa! Stručnjaci potvrdili: U rudniku će biti implementirana najsavremenija tehnologija!

Govoreći za NIN, a na pitanje da li znači da ruda jadarita može potpuno bezbedno da se izvadi na površinu, Biljana Abolmasov rekla je: 

- Da, ali u svakoj struci postoji rizik. I u našoj struci postoji, kao kada odete na operaciju slepog creva - istakla je ona. 

Na dodatno pitanje novinara da li ona tvrdi da, ako se poštuju standardi vađenja rude na površinu, sve može da se izvede bez problema, dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta je kratko i jasno odgovorila:

- APSOLUTNO

Biljana Abolmasov je takođe dodala da će u rudniku litijuma biti implementirana najsavremenija tehnologija! 

- Razlika između podzemnog rudnika litijuma i ostalih podzemnih rudnika će biti u implementaciji savremenih tehnologija koje stranci imaju. Tu su razni sistemi zaštite samog iskopa, automatizovani procesi, filtriranja, svega onog što nažalost u našim rudnicima nema, osim u podzemnoj eksploataciji u Boru. Tu su primenjeni najviši standardi, koje mi do dolaska „Ziđina“ nismo imali prilike da vidimo. Meni je žao što mi to sve nismo bili u stanju sami da uradimo. Što se tiče površinske eksploatacije, ona mnogo više devastira prostor nego podzemna - istakla je ona.