16.08.2024.

10:07

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Proglasovac i akademik Vladica Cvetković: Nije tačno da je stav SANU da ne treba rudariti litijum, pojedini mediji lažima šire paniku!

Cvetković je u intervjuu za “Radar” istakao da su laži da će biti raseljeno 300.000 ljudi, da će biti otvoreno 40 rudnika, da će se Podrinje pretvoriti u sprženu zemlju, da ćemo jesti litijum umesto da pijemo mleko…

Informer

- Opskurni likovi danas urlaju protiv rudarstva, a do juče su se zalagali za to da se marsovcima prizna nacionalna pripadnost. Inicijativa za moraturijum na istraživanje i eksploataciju litijuma i bora je akcija dubokog neznanja, građanske neodgovornosti i primitivne politike - rekao je i dodao:

Informer

- Simpozijum u SANU nije bio javna rasprava, takvih skupova je do sada u Akademiji bilo na stotine, većina se bavila temama važnim za društvo, ali nijedan od njih nije bio zloupotrebljen za zasenjivanje nestručne javnosti, poput ovoga o projektu Jadar. Nešto što je zaista moglo da pokrene pravi stručni dijalog u akademskoj atmosferi i bez unapred određenih stavova, iskorišćeno je kao presuda, kao argument da tu nema šta više da se razgovara. Javno mnjenje je tako poverovalo u rečenice: „SANU se izjasnila!“ ili „SANU je rekla!“ i to bez ikakve rezerve, mada prema istraživanju IPSOS-a, četiri petine tog istog javnog mnjenja ne može da navede nijednog sadašnjeg člana Akademije, a preko devedeset procenata nije nikada prisustvovalo nekom događaju u SANU - istakao je Cvetković.

Informer

Informer

Cvetković je napomenuo da ako neko izvan akademske zajednice kaže da je u SANU završena javna rasprava o projektu Jadar, on pokazuje da je ili naivan ili bezobrazan, ali ako to izjavi doktor nauka, onda je posredi samo ovo drugo.

Informer

Informer