Autor: Informer.rs

16.08.2024.

12:07

Foto: Tanjug/ Nemanja Jovanović

Vesti

"Vučić – Majstor geopolitičkog balansa i suvereniteta Srbije na svetskoj sceni"

"Ruku na srce, slagali se s njim ili ne, ako imate malo objektivnosti, morate priznati da je Aleksandar Vučić politički genije – i to ne samo u regionalnim okvirima, već i na evropskoj sceni. Njegova sposobnost da održi suverenost Srbije u složenim geopolitičkim okolnostima, okružen NATO državama, je impresivna. Za razliku od lidera poput Lukašenka, koji se oslanja na Rusiju, ili Orbana, koji je deo NATO-a, Vučić je uspeo da održi neutralnost Srbije, manevrišući kroz geopolitičke tjesnace s neviđenom veštinom.

Jedan od ključnih elemenata njegove strategije je zadržavanje kontinuiteta u spoljnopolitičkim prioritetima, dok istovremeno odgovara na promene u globalnom okruženju. Vučićev pristup politici može se smatrati pragmatičnim, ali je i u velikoj meri vođen principima. On ne popušta lako, ali je isto tako svestan kada je kompromis neophodan.

Naravno, svaka velika politička ličnost ima svoje kritičare. Kritičari često ukazuju na njegove kadrovske odluke ili način na koji upravlja državom. No, čak i oni koji ne dele njegovu viziju Srbije, ne mogu ignorisati činjenicu da je Vučić postavio Srbiju na kartu kao zemlju koja ima glas i koja se ne povija pod pritiscima, bez obzira odakle oni dolazili. Činjenica da sa ograničenim sredstvima uspeva da postigne ono što postigne, govori mnogo o njegovoj političkoj veštini.

Pored toga, Vučić je pokazao nevjerovatnu sposobnost da balansira između velikih sila – Evropske unije, Rusije, Kine i SAD-a. Njegova diplomatija je često opisana kao igra na ivici noža, ali upravo u toj igri on pokazuje svoju najveću snagu. U vremenu kada se geopolitičke tenzije samo pojačavaju, on uspeva da sa svima održava funkcionalne odnose, štiteći pri tome interese Srbije.

Realnost je takva da Vučić radi s onim što ima, savršeno svestan resursa kojima raspolaže. Zamislite samo šta bi mogao da uradi da su mu na raspolaganju resursi koje nema, zbog istorijskih okolnosti na koje nije mogao da utiče. Iako možda nepopularne u trenutku, njegove odluke često vode ka dugoročnom boljitku za zemlju. Ova kombinacija čvrstine i fleksibilnosti omogućava mu da donosi takve odluke.

Vučić je lider koji svojom veštinom i mudrošću uspeva da vodi Srbiju kroz izazove kakvi nisu viđeni decenijama. Njegova sposobnost da balansira između različitih interesa, zadrži suverenost zemlje, i ostane relevantan na globalnoj sceni, čini ga jednim od najznačajnijih političara današnjice."

PIŠE: Aleksandar Zobenica