Autor: Informer.rs

19.08.2024.

09:40

Foto: Peđa Milosavljević

Vesti

Strane agenture finansirale proteste! Guvernerka: Milioni evra se pumpaju u Srbiju sa ciljem nasilnog rušenja vlasti! (VIDEO)

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ističe da su evidentne promene od 2012. godine u političkom i finansijskom sektoru, ali i da postoje pozitivni rezultati i dostignuća.

- Srbija je na pola koraka od investicionog rejtinga. Mnogo vremena bi nam trebalo da nabrojimo sve promene od prethodnog perioda do danas. Mnogi su u svim tim krizama zaboravili da nam je 2012. godine bila inflacija 12% a u ostatku Evrope je bila dva posto. Mi smo inflaciju sveli od 2012. godine na dva posto i držali smo je do svetske krize 2021. godine. Stabilizaciju kursa smo ustanovili kontrolom priliva novca. Došli smo do toga da smo snizili kamate na dinarske i devizne kredite, još od 2012. godine. Kurs od 117 dinara za evro je oličenje Narodne banke Srbije. Mi nikada ne bi uspeli da govorimo o deviznim rezervama od 28 milijardi evra, da nismo sarađivali sa izvršnim fiskalnim ministarstvima i vlastima. Izazova ima, ali podsećam na moratorijum i Narodna banka je napravila 2012. godine sopstveni okvir monetarne vlasti. Privredi smo pomogli da ih ne guše kursne razlike i stvorili smo povoljne uslove za ulaganje u Srbiju, jer postoji finansijska i politička stabilnost - rekla je Jorgovanka Tabaković.

Informer

Prema rečima Jorgovanke Tabaković, pojedinci dobijaju hitne donacije iz inostranstva za pokretanje ekoloških protesta.

- Srbija će biti vodeća zemlja u privrednom rastu. Ne razumem sve one koji su dežurna sumnjala, ali da sumnjom dovodite u problem neke projekte koji su dobri za vašu zemlju. Objekti koje gradimo za EXPO će doprineti rastu i razvoju države. U izveštaju o inflaciji, stojim iza svake svoje reči koju sam izgovorila. Priča o svakoj državi počinje sa rudnim bogatstvom. Protesti su bili i razlog zašto sam došla kod vas. Litijumska baterija je sastavni deo vozila na struju, koji su temelj ozbiljnih privreda i kompanija. Oni žele lažima i zastrašivanjem da zaustave napredak Srbije. Srbiji nedostaje kontiuitet u razvoju, jer to malim državama znači za razvoj. Ja svojim stavom Srpkinje sa Kosova i majkom želim da kažem. Mi smo dužni da pratimo sve prilive koji ulaze u državu. Uvek se dešavaju greške, ali je čudno da su se ogromni iznosi sa čudnom šifrom pojavili baš u vreme protesta. Te šifre znače da je uplatilac ima poreske olakšice, a primalac ne mora da pravda dobijeni novac. Milionska suma je prešla preko šifre koja se zloupotrebljava. Došli smo istragom do udruženja "Helvetas" koje dobija ogroman novac bez računa i malo se gasi, pa se ponovo pojavi. Istragom smo takođe došli do toga da je sve to povezano sa određenim građanskim inicijativama i ekološkim strankama. Strana organizacija šalje novac koji treba da završi u tim udruženjima. Osobe dobijaju hitne donacije za ekološke proteste. Strašno je to što imate registrovana udruženja i stranih organizacija, postoji 39.000 registrovanih udruženja, a samo 18.000 je podnelo finansijski izveštaj u APR. Što se tiče "Helvetasa" oni imaju zamišljene projekte i finansiranja do 2027. godine, kao i rušenje države bez izbora  - zaključila je guvernerka NBS.

Celu emisiju obavezno pogledajte u videu ispod: