19.08.2024.

12:15

Foto: printscreen

Vesti

Vujović obišla radove na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda u Sečnju

Vujović je obišla radove zajedno sa predsednikom opštine Nebojšom Meljancem, i istakla da se postrojenje gradi po savremenim standardima, što će podići stepen zaštite životne sredine u ovom kraju.

Informer

 

- Kao što smo čuli od predsednika opštine, ovaj projekat se najavljivao nekoliko godina unazad. Predsednik Aleksandar Vučić je obećao građanima da ćemo izgraditi postrojenje za preradu otpadnih voda u Sečnju i danas možemo da se uverimo da je realizacija projekta u toku. Malo se kasnilo sa početkom radova, jer je bila neophodna verifikacija projekta, a tim inženjera iz Ministarstva zaštite životne sredine je pregledao sve ulazne parametre. Na tome se intenzivno radilo, sprovedena je i druga neophodna procedura i stekli su se uslovi da krenu radovi. Pohvalno je za opštinu Sečanj što već imaju veliki procenat izgrađenosti kanalizacione mreže, jer je to jedan od preduslova da se krene i u izgradnju postrojenja. Očekujem da će postrojenje biti izgrađeno u januaru 2026. godine, što znači da će prečišćena i tehnički ispravna voda sa ove teritorije odlaziti u recipijent, reku Tamiš - rekla je Vujović.

Informer

 

Potpredsednica Vlade je zahvalila timu lokalne samouprave što su bili proaktivni i zajedno sa Ministarstvom zaštite životne sredine intenzivno radili na projektu, kao i što su razumeli sve zahteve struke u smislu izmene projekta.

Informer

 

- Posebno želim da zahvalim građanima Sečnja na strpljenju, i što su zajedno sa svojom lokalnom samoupravom, mogu slobodno da kažem, bili i agresivni u zahtevima i trudu, kako bi se izgradilo ovo postrojenje. Oština će u narednim mesecima raditi i na sekundarnoj kanalizacionoj mreži, kako bi domaćinstva i svi koji će gravitirati ka prečistaču, mogli što lakše da se priključe. Razgovaraćeo i sa industrijom, jer je njihova obaveza da rade predtretman otpadnih voda. Ovo je samo početak naše dobre saradnje. Viđaćemo se uskoro opet, da se svi uverimo da se radovi odvijaju planiranom dinamikom. Kada sve bude gotovo, imaćemo sistem koji dobro funkcioniše i bolje standarde zaštite životne sredine u Sečnju - rekla je Vujović.

Informer

 

Vujović je dodala da će se u narednom periodu razgovarati i o drugim projektima, pre svega o upravljanju čvrstim otpadom. Prema njenim rečima, u planu je da Sečanj gravitira ka regionalnom centru za upravljanje otpadom u Inđiji, koji će biti izgrađen i za koji se uskoro kreće sa izradom dokumentacije.  

Informer