19.08.2024.

15:40

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vesti

Patrijarh Porfirije: Mir je uvek Božji dar!

"Bez mira suvišno je i, da ne kažemo, bezumno govoriti o bilo čemu, a mir je uvek dar Božji. Mir se daje onome ko je otvoren za reč Božju, za reč Hristovu. Onda kada razumemo reč Hristovu sve u našem životu počinje da biva u skladu sa Njegovom rečju", rekao je patrijarh u besedi. 

Ako smo, istakao je, na stranputici, ako smo daleko od sebe, od svojih bližnjih, ako smo daleko od Boga, kada poslušamo reč Hristovu i unesemo je u svoj život i ona počne da biva naš zakon, mi se preobražavamo polako, korak po korak, usklađujemo se sa Bogom, usklađujemo se sa sobom, a onda tako usklađeni počinjemo da živimo sa svim što je tvorevina Božja, u skladu sa ljudima koji su oko nas i koje susrećemo, ali i u skladu sa čitavom tvorevinom Božjom, u skladu sa prirodom.

"Braćo i sestre, u radosti smo se sabrali u ovoj velikoj pravoslavnoj svetinji, u manastiru Krki, u predivnom krajoliku, u tvorevini Božjoj koja svedoči o Njemu, Jednom u Trojici Bogu, Ocu i Sinu i Svetom Duhu. Sabrali smo se u radosti bezobalnoj, neopisivoj i nadumnoj da se molimo za mir u svetu, da se molimo za mir u duši našoj, u duši svakog od nas ponaosob. Sabrali smo se da se molimo za mir, da mir imamo sa Bogom, da mir imamo u sebi i u svojim u porodicama, da ima mira u komšiluku, da ima mira uopšte među ljudima. Bez mira je suvišno i, da ne kažem, bezumno govoriti o bilo čemu", naveo je patrijarh.

Istakao je i da je mir uvek dar Božji, saopssteno je na portalu SPC.