20.08.2024.

14:10

Foto: Tanjug/V. Šporčić

Vesti

Brnabić razmontirala laži: Prema rezultatima iz rada koji potpisuju Ratko Ristić, Sanja Sakan i drugi pokazuje se da nema zagađenja životne sredine!

''Povodom studije koji se tiče uticaja na životnu sredinu potencijalnog rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji, koji je u časopisu Scientific Reports objavila grupa autora, među kojima su Ratko Ristić i Dragana Đorđević, a koji je za domaću upotrebu iskorišćen maltene kao božja reč u prilog mantri "nećete kopati", kao i nepotrebne odbrane od strane Šolakovog Danasa ovog časopisa od mene (prvo – nisam ih napala, već iznela činjenice, drugo – verujem da oni mogu da se brane sami), evo još dve činjenice:

Pod jedan: relevantna je informacija da za objavu rada u časopisu Scientific Reports morate da platite 2.290 evra. Takođe je tačno da je Scienfitic Reports objavio niz spornih članaka i da je više članaka povučeno zbog netačnih informacija i plagiranja. Časopis je, između ostalog, 2018. objavio članak u kojem se tvrdilo da ljudima od korišćenja mobilnih telefona raste rog na potiljku. Pojedini članci izneli su tvrdnje koje se poklapaju sa popularnim teorijama zavere, poput netačnih rezultata da HPV vakcina izaziva oštećenje mozga kod miševa (2016), kao i tvrdnju da klimatske promene nisu proizvod ljudskog delovanja već su izazvane promenama na Suncu (2019).

Pod dva: Molim ljude koji zaista žele da nešto saznaju da pročitaju i analizu ove studije koju je uradio inženjer tehnologije Dušan Blagojević (objavljena na sajtu http://ekologika.rs). U analizi se, između ostalog, konstatuje sledeće: “rezultati prikazani u radu pokazuju da u slučaju arsena dobijene vrednosti su u okviru zakonom dozvoljenih za ovu reku, u slučaju bora čak 9 puta niže od dozvoljenih za ovu reku, a u slučaju litijuma čak 300 puta niže od dozvoljenih prema američkim standardima vode za piće (u našim pravilnicima granice za litijum još nisu postavljene).

Dakle, prema radu, tj rezultatima iz rada koji potpisuju Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Brezjanović i Bogdan Šolaja i nedavno preminuli akademik Vladimir Stevanović, pokazuje se da NEMA ZAGAĐENJA ŽIVOTNE SREDINE”. U svojoj analizi Blagojević takođe konstatuje: “Metodologija ovog rada je takva da autori izgledaju kao da su poslednji susret i tehnička saznanja o rudarskim aktivnostima imali gledajući Snežanu i sedam patuljaka, u delu kad patuljci sa lopatama idu da kopaju rudnik”.

Gospodina Blagojevića ne znam, nikada ga nisam upoznala, ali je svakako stručan za ovu oblast kao diplomirani inženjer tehnologije, član inženjerske komore Srbije, licencirani savetnik za upravljanje hemikalijama u životnoj sredini i licencirani savetnik za izradu planova smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama. Verujem, relevantniji i stručniji od ljudi koji veruju u kemtrejls'', poručila je Brnabić na mreži Iks.