21.08.2024.

09:49

Foto: Tanjug

Vesti

Oglasila se Kancelarija za KiM: Otmica Slavuja i Perenića je još jedna mrlja zaduženih za pravdu na Kosovu i Metohiji!

- Đuro Slavuj i Ranko Perenić oteti su zato što su krenuli na radni zadatak, da izveste o otetim monasima iz manastira Sveti Vrači u Zočištu, ali pre svega zato što su Srbi, a njihova otmica trebalo je da uplaši preostale Srbe u Orahovcu, ali i na celom Kosovu i Metohiji i da im pokaže kakva sudbina čeka srpski narod u pokrajini - navodi Kancelarija i dodaje da njihove porodice, kolege i cela javnost, nikada nisu saznali šta se sa njima desilo.

Dodaje se da činjenica da otmičari kidnapovanih novinara do danas nisu pronađeni i privedeni pravdi ukazuje na ravnodušnost i nezainteresovanost međunarodne zajednice za rešavanje sudbine nestalih i stradalih Srba na Kosovu i Metihiji. Kako ističe Kancelarija, svedoci smo da se i danas sprovodi gotovo svakodnevni teror i nasilje nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji i da su međunarodne misije u pokrajini samo nemi posmatrači nebrojenih zlodela nad našim narodom.

- Ali ni ćutanje odgovornih, ni često vandalsko skrnavljene spomen ploče koju su nestalim novinarima podigle kolege, neće nas zaustaviti u traganju za pravdom i zločincima. Nastavićemo da istrajavamo na putu da se počinioci tih strašnih događaja pronađu i da nestali novinari pronađu zasluženi mir i spokoj. To je dužnost prema njihovim porodicama, kolegama, ali i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija podseća da je današnja godišnjica prilika da se podsetimo da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji - Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog Jedinstva i dopisnika Politike, koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca koji je nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjana Melonašija, novinara srpske redakcije Radio Kosova, koji je nestao 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momira Stokuće, fotoreportera, ubijenog 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mileta Buljevića, radnika obezbeđenja u Televiziji Priština, koji je kidnapovan juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini.

Kancelarija naglašava da očekuje od međunarodnih institucija na KiM da shodno svom mandatu obezbede mir i bezbedan život za sve Srbe u pokrajini, a novinarima pruže zaštitu i njihovoj profesiji obezbede civilizovane uslove za nesmetan rad.

- Istina i pravda za sve stradale u organizovanim zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji jedini su put ka normalizaciji odnosa i izgradnji trajnog mira u pokrajini - navodi se u saopštenju.