23.08.2024.

16:05

Foto: Tanjug

Vesti

Na inicijativu Vučića! Oglasio se ministar Mali o povećanju penzija i potvrdio lepe vesti

Mali je novinarima nakon održanog kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije na kojem se razgovaralo o minimalnoj ceni rada za narednu godinu i kome je predsedavao premijer Srbije Miloš Vučević kazao da će se tačan iznos povećanja penzija od decembra znati u narednih desetak dana kada se ispoštuju svi formalni zahtevi, formule i sve što se koristi kada se radi taj obračun.

- Predsednik je najavio povećanje penzija od decembra, umesto od januara naredne godine i to je stvarno lepa vest za naše penzionere, ali i za sve građane Srbije, s obzirom da je to nastavak jedne politike koju vodimo već godinama unazad, a to je da izlazimo u susret našim najstarijim sugrađanima koji su to zaslužili - rekao je on.

Mali je dodao i da je Vada Srbije našla način da ispoštuje i da izađe u susret molbi predsednika Srbije a to da povećanje penzija ne ide od 1. januara naredne godine, nego već od 1. decembra ove godine.

- Naredne nedelje znaćemo podatak o visini nominalne zarade iz maja meseca, a negde početkom septembra znaćemo i podatak o nominalnom BDP-u, kada ćemo znati konačan pravi precizan procenat povećanja penzija - rekao je Mali.

Kako je objasnio, s obzirom da koristimo švajcarsku formulu, povećanje penzija bi moglo da bude negde 10,8 ili 10,9 odsto. "To su po meni ogromne stvari. Ako imate u vidu da je povećanje penzija ove godine bilo 14,8 odsto, u protekle dve godine 56 odsto, dakle, za duplo smo povećali nominalni iznos penzija - rekao je ministar i podsetio da je 2012. prosečna penzija u Srbiji bila 202 evra, a da je sada 390 evra.

Prema rečima Malog, ova politika dvocifrenog povećanja penzija, daleko iznad povećanja inflacije, dovoljno govori o odnosu države prema najstarijim sugrađanima, ali i svim ostalima. On je naglasio i da zaposleni koji trenutno rade u Srbiji mogu da računaju na povećanje minimalne zarade u realnom iznosu, ali i na rast prosečnih zarada u Srbiji.

- Svi treba da znaju da se fabrike i dalje otvaraju, da postoje nova radna mesta koja se otvaraju, a to znači i bolju budućnost za naše građane, za naše porodice, za našu Srbiju - naglasio je Mali.

Ministar je naveo i da sa rastom ekonomije od 4,5 odsto, sa povećanjem i rastom prosečne zarade, ali i sa daljim smanjenjem inflacije, odnosno da sa svim dobrim makroekonomskim pokazateljima, Srbija ima prostora za najavljeno povećanje penzija.