24.08.2024.

10:39

Foto: informer/printscreen

Vesti

Arno Gujon razbucao stravičnu laž Šolakovog tabloida: Ne prezaju ni od čega, uhvaćeni u jezivoj izmišljotini!

Gujon je do detalja raskrinkao laži ovog tajkunskog glasila, koje ne preza ni od čega u želji da izmisli što nebulozniju i šokantniju laž.

Tako je sada na naslovnoj strani lista "Nova" objavljeno da će Francuska u Srbiji da skladišti nuklearni otpad i da predsednik Emanuel Makron zbog toga dolazi u posetu našoj zemlji.

"* Prema Zakonu o životnoj sredini Republike Francuske (član L542-2-2 du code de l'environnement), Francuska je u obavezi da skladišti svoj nuklearni otpad na svojoj teritoriji.

* Prema Zakonu o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti (član 4) Republike Srbije zabranjen je uvoz radioaktivnog otpada inostranog porekla na teritoriju Srbije.

* Prema zajednickoj konvenciji UN o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom usvojenom 05.09.1997. svaka država ima obavezu da skladišti svoj nuklearni otpad na svojoj teritoriji. Ovu rezoluciju je Francuska ratifikovala 2000. a Srbija 2017. za vreme vlasti Aleksandra Vučića. 

* Postoji dve direktive Evropske Unije (iz 2006. i 2011.) koje preciziraju kako nuklearni otpad treba da se obrađuje u svakoj državi.

Dakle, zakonski propisi Republike Srbije, zakonska regulativa Republike Francuske, Međunarodna konvencija UN-a i evropske direktive onemogućavaju skladištenje bilo kog nuklearnog otpada u Srbiji. Ovo svesno širenje panike sa ciljem da se podriva demokratija i legalno izabrana vlast u Srbiji je krivično delo", napisao je Gujon na svom nalogu na mreži "Iks".