Autor: Informer.rs

24.08.2024.

12:04

Foto: Tanja Andric

Vesti

Borimo se za bolji život građana, a ne za fotelje; Za "Dnevnik" govori predsednica Skupštine Grada Novog Sada Dina Vučinić

O tome šta za nju znači ova funkcija i kako vidi parlamentarizam u novom Sadu govorila je u razgovoru za „Dnevnik”.

- Velika je čast i obaveza biti izabran za predsednicu Skupštine grada Novog Sada, i sa te odgovorne pozicije doprinositi daljem razvoju Novog Sada. U prethodnih 12 godina, predvođeni Milošem Vučevićem najboljim gradonačelnikom u istoriji Novog Sada, i Milanom Đurićem uradili smo mnogo. I nastavićemo predano da radimo i da se borimo za bolji život Novosađana. Čekaju nas mnogi veliki i važni projekti. Imamo još mnogo toga da uradimo kako bi Novosađani živeli još bolje i kako bi Novi Sad zadržao poziciju najprivlačnijeg mesta za život u regionu.

Informer

 

Mostovi, škole, vrtići

U Vašem prvom obraćanju nakon izbora, rekli ste  da ćete nastojati da u naredne četiri godine Skupština grada pruža podršku svim razvojnim projektima koji su u toku i koji nas očekuju u narednom periodu. Recite nam koji su , po Vašem mišljenju, najvažniji projekti?

- U životu jednog grada nema nevažnih projekata. Sve je važno. Asfaltiranje svake, pa i najmanje ulice. Važno je svako novo drvo koje se posadi. Međutim, postoje kapitalni projekti koji drastično unapređuju perspektive Novog Sada i njegovih stanovnika, koje gradu omogućavaju brži privredni, ekonomski i urbanistički razvoj, a građanima obezbeđuju bolje uslove života. Veće plate. Veće peznije. Bolje uslove za školovanje njihove dece.

Novi Sad će 2028. imati još tri nova parka

Završićemo četvrti most u produžetku Bulevara Evrope, kojim dobijamo izmeštanje saobraćaja koji je išao kroz širi centar grada Novog Sada, kao i izmeštanje teškog teretnog saobaćaja kroz najprometnije saobraćajnice, i povezivanje saobraćaja sa severa Grada prema sremskoj strani. Povezaćemo Fruškogorski koridor sa petim mostom. Završićemo gradnju još dve nove škole i četiri nova vrtića. Novi Sad će 2028. imati još tri nova parka. Završićemo park kod Spensa, Univerzitetski park i park kod stare ranžirne stanice. U najavi je otvaranje još jedne Kontinentalove fabrike, u kojoj će biti zaposleno još 1.500 Novosađana.

Informer

 

Zakazali ste sednicu za izbor gradonačelnika i Gradskog veća za 28. avgust. Možete li nam reći koga će odbornička grupa „Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra” predložiti za izvršnu gradsku vlast’?

- Lista „Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra” nije okupljena oko ličnih ambicija i interesa, već oko bolje budućnosti građana Novog Sada. Naš zajednički imenilac već 12 godina su novi mostovi, nove škole, novi bulevari, nova radna mesta, nove fabrike, nove bolnice. To je prepoznala i ogromna većina Novosađana i četvrti put zaredom ubedljivo podržala našu listu na izborima 2. juna. Za razliku od drugih partija mi u Srpskoj naprednoj stranci izbore ne vidimo kao šansu da izborimo privilegije za sebe. Članovi Srpske napredne stranke se ne bave politikom zbog fotelja i funkcija. Mi smatramo da su izbori prilika da služimo svojim sugrađanima, i pružimo im pažnju koju zaslužuju, kroz investicije koje unapređuju njihov život. Naš imperativ i jedini razlog zbog kog se bavimo politikom jeste da Novi Sad bude bolje mesto za život. Da Novosađani žive bolje.

Uspešno ste sarađivali sa gradonačelnicima Milošem Vučevićem i Milanom Đurićem. Vučević je premijer Srbije, Novi Sad je time visoko izdignut na političkoj lestvici Srbije. Može li se reći da je to i rezultat svega onoga što ste zajedno sa celim Gradskim većem radili za razvoj Novog Sada i bolji život Novosađana?

- Vučević je najuspešniji gradonačelnik u istoriji Novog Sada. I ne samo to. Miloš Vučević je najuspešniji političar u dugoj istoriji Novog Sada. Jedini je političar koji je tri puta biran za gradonačelnika. Jedini je rođeni Novosađanin koji je biran za ministra odbrane i predsednika Vlade Srbije. Tokom 10 godina na čelu Novog Sada, uspeo je da ga od grada bez industrije, s nezaposlenošću od 28 odsto, od grada bez perspektive, napravi najbolje mesto za život u regionu. Otvoreno je 14 fabrika.  Zaposleno je više od 45.000 Novosađana. Prosečna plata je uvećana 2,5 puta. Sa 47.000 dinara u 2012. na 115.000 dinara u julu ove godine. Posle decenija čekanja, Novi Sad je dobio Muzičko-baletsku školu od 14.000 kvadrata sa koncertnom dvoranom, a započeta je gradnja još dve nove škole. Izgrađena su tri nova doma zdravlja. Izgrađeno je devet novih i rekonstruisano 17 vrtića. Grade se dva nova mosta. Izgrađeno je više od 46 kilometara novih biciklističkih staza. 98,7 kilometara saobraćajnica, 35,4 kilometra pešačkih staza. Izgrađeno 188 sportskih terena, dečijih igrališta i teretana na otvorenom. Izgrađeno je 135 kilometara nove i rekonstruisano 156 kilometara postojeće vodovodne mreže. Izgrađena su dva nova rezervoara vode, dograđena je fabrika vode „Štrand”. Izgrađeno je 303,5 kilometara nove i rekonstrusano 16,9 kilometara postojeće kanalizacione mreže. Izgrađeno je 35 crpnih stanica i četiri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.  A to je samo deo onoga što je sadašnji predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević uradio kao gradonačelnik.

Informer

 

Kako ocenjujete saradnju s aktuelnim gradonačelnikom Milanom Đurićem? Da li bi njegov ponovni izbor značio kontinuitet politike koja se u Novom Sadu vodi 12 godina?

- Milan Đurić je svoj politički zanat kalio uz najboljeg novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića. Nastavili smo da zajedno sledimo njegovu politiku. Politiku progresa. Politiku razvoja. Politiku daljeg unapređenja Novog Sada. Kroz gradnju škola, vrtića, mostova, dečijih igrališta i sportskih terena, ozelenjavanje, rekonstrukciji i izgradnju kanalizacije i ulica. Evo primera. Samo ove godine, od februara do danas asfaltirali smo preko 100 ulica, ukupne dužine preko 40 kilometara.

Borba za bolji život građana i rezultati su jedino što je važno. Ni ja, ni Milan Đurić, niti iko od članova Srpske napredne stranke nije ušao u politiku da bi se borio za fotelje. Nas interesuje opšta dobrobit Novog Sada i Srbije, a funkcije i fotelje su poslednja stvar o kojoj razmišljamo. Pred nama je u naredne četiri godine još važniji posao. Moramo da nastavimo da razvijamo Novi Sad. Moramo da nastavimo da sprovodimo politiku koju je definisao Miloš Vučević tokom svoja tri mandata na mestu gradonačelnika Novog Sada. Moramo da nastavimo da se borimo za građane, da realizujemo projekte koji će Novosađanima pomoći da žive još bolje. Da prosečna plata sa 115.000, 2027. dostigne 1.500 evra.

Novosađani 12 godina daju podršku politici čiji ste i Vi deo. Šta mislite da je ono što je prevashodno opredeljujuće za takve izborne rezultate?

- Građani žele da žive bolje, a ne lošije. Građani ne žele da se vrate u vreme zatvorenih fabrika. Ne žele da se vrate u vreme kad je Novi Sad bio groblje industrije. Kad je bez posla ostalo više od 30.000 ljudi. Kad su, umesto da idu na posao, armije Novosađana beznadežno obilazile šaltere na birou za zašošljavanje. Kad su umesto da se grade, nestajali milioni evra i celi bulevari. Kad je preko noći rasprodata najvrednija imovina koju su gradile generacije Novosađana. Kad je prosečna plata dostizala jedva 400 evra. Novosađani danas, posle 12 godina vlasti Srpske napredne stranke imaju druge planove, želje, ambicije i perspektive. Novi Sad je danas, sa 14 novih fabrika, novim bulevarima, školama, vrtićima, domovima zdravlja, najpoželjnije mesto za život u regionu. I sasvim je logično da su podržali politiku koja garantuje Novi Sad sutra, Novi Sad budućnosti. Koja garantuje nastavak projekata koji unapređuju kvalitet njihovog života.

U prethodnom periodu vodili ste sektor obrazovanja u Gradskom veću Novog Sada. Rezultati u ovoj oblasti, kako je to rekao i gradonačelnik Milan Đurić, bili su impozantni. Šta smatrate da je najvažnije što je urađeno u tom resoru?

- Kad je vaš glavni cilj dobrobit građana, i ako se uzme u obzir da je  budžet Novog Sada dostigao 43 milijarde dinara, u prilici ste da uradite mnogo. U tom periodu izgrađeno je, dograđeno i rekonstruisano devet vrtića. Grade se dve nove osnovne škole, „Miloš Crnjanski“ i škola na Jugovićevu, a dogradnjom su prošireni kapaciteti četiri osnovne i tri srednje škole, a počela je izgradnja novog objekta škole „Miloš Crnjanski”.

Izvršeni su radovi na završetku izgradnje i opremanja Muzičko-baletske škole „Isidor Bajić”. Pored toga, nakon prošlogodinjih oluja izvršena je hitna sanacija 19 škola, u gradu i prigadskim naseljima. Budžet za obrazovanje dostigao je 8,2 milijarde dinara, što je 2,5 puta više nego 2012. godine. U 2012. subvencija za boravak u privatnim vrtićima nije bilo, a 2024. godini izdvajamo 643,1 miliona dinara.  Za đačke stipendije izdvajamo pet puta više, 10,7, u odnosu na 2,3 miliona 2012. Drastično je uvećan i iznos za nagrade najboljim đacima u Novom Sadu, sa 3,1 miliona 2012. na 17,3 miliona dinara 2024. Za besplatne udžbenika izdvaja se 42 miliona dinara. Sve ove činjenice potvrđuju da u našoj politici, obrazovanje ima najviši nivo vrednovanja. 

Izborna volja građana je svetinja

Koliko mislite da novosadska skupština ima šanse da bude mesto tolerancije, diskusije i dogovora?  Kako ocenjujete prvu sednicu u tom smislu?

- Izborna volja građana je svetinja za Srpsku naprednu stranku. Mi verujemo u uzvišeno demokratsko pravilo da nema drugog suvereniteta do onog koji građani svojim glasom daju na izborima. Lista „Aleksandar Vučić - Novi Sad sutra” dobila je podršku skoro 88.000 Novosađana. To je skoro 30.000 glasova više nego sva opozicija zajedno. Uprkos tome, Srpska napredna stranka smatra da Skupština grada treba da bude mesto sučeljavanja politika i argumenata, ali nisam sigurna da druga strana ne misli da preformansi i sklonost manipulacijama i spinovima imaju prednost nad činjenicama i pristojnošću.

Šta biste preporučili Vašem nasledniku ili naslednici na poziciji u Gradskom veću za naredni period? Ima li nešto što ste želeli da uradite, a niste stigli?

- Prethodne četiri godine obrazovanje kao resor je pretrpelo dosta izazova. Bavili smo se i pojedinačnim situacijama naših đaka kako bi im pružili podršku i kako bi naš grad bio bezbedan za njihovo odrastanje i napredovanje. Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama koje je osnovano na inicijativu Miloša Vučevića radilo je dosta u prethodne četiri godine.

Verujem da će moj naslednik ili naslednica uspešno predvoditi sve važne projekte koji se tiču obrazovanja i vaspitanja dece, kao i da će uvek imati osećaj za specifične situacije. Novi Sad jeste i može da bude još lepše mesto za našu decu, a naša dužnost je da im omogućimo da se u ovom gradu razvijaju, napreduju, zapošljavaju i da osnuju svoje porodice.