25.08.2024.

10:00

Foto: Informer

Vesti

Deco, imam za vas jednu molbu - nikad nemojte da zaboravite srpski jezik! Ministar Milićević posetio šahovski kamp u Kragujevcu! (FOTO/VIDEO)

Šahovski kamp u Kragujevcu okupio je 110 mladih iz 14 zemalja koji su osim veština igranja šaha, upoznali znamenitosti grada Kragujevca, i kroz druženje sa vršnjacima učili srpski jezik, srpsku istoriju i tradiciju.

-Vi znate da, kada dođete u Srbiju, ja vam nikada ne kažem dobrodošli, jer kada dođete u Srbiju, vi ste ovde svoj na svome i mi smo isti narod. I imam za vas samo jednu molbu, da nikada ne zaboravite naš jezik, da ne zaboravite našu ćirilicu, da vredno učite, da gradite mostove prijateljstva sa vršnjacima u zemljama u kojima trenutno živite i da onda kada završite školovanje razmislite da to svoje znanje iskoristite ovde, u Srbiji – poručio je ministar Đorđe Milićević učesnicima Šahovskog kampa koji se održava u hotelu „Kragujevac“. 

Nakon obraćanja prisutnima i formalnog obilaska kampa, ministar je seo i sa decom igrao šah, te pokazao izuzetno umeće i znanje u ovom sportu i mentalnom razgibavanju. 

Inače, uz podršku Vlade Republike Srbije i uz koordinaciju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom, ove godine u Srbiji su organizovana 22 tematska letnja kampa u 18 lokalnih samouprava kroz koje će proći 5000 mladih iz regiona i dijaspore.