25.08.2024.

16:15

Foto: Tanjug

Vesti

Makron stiže u Beograd 29. avgusta: Vučić će ugostiti predsednika Francuske, a ovo je detaljan plan posete

Prema programu posete, kako su naveli iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, očekuje se da francuski predsednik sleti na Aerodrom "Nikola Tesla" u četvrtak 29. avgusta oko 18.05 sati, gde će biti priređen doček.

Nakon toga uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred Palate "Srbija" sa vojnim počastima od 18 i 30 sati.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona biće u 18.45 časova.

Nakon čega će od 19.40 sati uslediti ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u "Palati Srbija".

Dvojica predsednika obratiće se medijima u 19.45 časova kada su planirane izjave za medije.

Drugog dana posete, 30. avgusta, Makron će otići u Novi Sad gde će u 10.30 sati posetiti Galeriju Matice srpske i obići nove postavke. Od 11.15 časova očekuje se obraćanje predsednika Vučića i predsednika Makrona na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.

Prema programu drogog dana posete, od 15 i 30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i obraćanje dvojice predsednika.

Oko 15.50 časova uslediće ispraćaj predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Predsednik Francuske stiže u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je ranije Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Dvojica lidera će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine.

Takođe, Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije. Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučića Francuskoj u aprilu 2024.

Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati.

Predsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron. Inače, aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.