Autor: Informer.rs

26.08.2024.

18:46

Foto: Printskrin video

Vesti

Veće plate i penzije! Vučić poručio: Voleo bih da minimalac bude 53.500, uveren sam da ćemo uspeti da nastavimo ovakvom stopom rasta

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da se u naredna dva dana završe pregovori oko rasta minimalne zarade u 2025. godini i da je njegova molba Vladi Srbije da to povećanje bude skoro 14 odsto, kako bi prvi put minimalna zarada pokrila minimalnu potrošačku korpu.

- Ja bih mnogo voleo, pošto smo izračunali da bi bila pokrivena minimalna potrošačka korpa koja je oko 53.500 dinara, kada bi to bilo moguće, a to bi bilo baš veliko povećanje minimalne zarade od skoro 14 odsto i molim Vladu da još jednom to sagleda", rekao je Vučić za Pink.

Kaže da je to svima u Vladi rekao u lice.

- Dakle, siguran sam da bi sindikati bili zadovoljni, radnici pre svega bi bili zadovoljni, obični ljudi bi bili zadovoljni. E sad, poslodavci ne mogu da budu nezadovoljni, država na sebe preuzima dobar deo tih troškova, pre svega kroz veći deo neoporezovane zarade, dakle, i na druge načine, tako da verujem da su to važne teme i mnogo toga značajnog je pred nama i nadam se i uveren sam da ćemo uspeti da nastavimo ovakvom stopom rasta, da možemo za 11 odsto da uvećamo penziju i da od 1. decembra budu isplaćeni penzioneri - rekao je Vučić.

Naglasio je da se nada da u narednom periodu možemo po prvi put u istoriji Srbije da dobijemo investicioni kreditni rejtig od bar dve velike svetske rating agencije - Fič i Standar and Purs.

- I ako bismo to uspeli, to bi bilo od izuzetnog značaja, a sve ovo je korak ka tome - rekao je Vučić.

Podseća da kod nas penzije i plate ne kasne ni jedan jedini dan, i da su mnogi zaboravili kako je to bilo u prošlosti.