Autor: Informer.rs

27.08.2024.

09:02

Foto: Tanja Andric

Vesti

(VIDEO) "Dobio sam šamar, a onda su mi pevali ustaške pesme na uvo"! Jeziva ispovest advokata Nemanje Berića koji je preživeo pakao u Hrvatskoj!

Advokat Nemanja Berić kaže da je u Hrvatskoj prisutno veličanje ustaštva, kao i da to dodatno potpiruje i promoviše tajkunska televizija Nova S.

- Moj jedini kontakt sa stvarnošću je mobilni telefon koji sam koristio u zatvoru. Nisam izlazio na šetnje u zatvoru zbog bezbednosti. Video sam da Nova S u Hrvatskoj ushićeno govori o nastupima Marka Perković Tompsona koji peva protiv Srba. On šalje poruke mladima u Hrvatskoj da trebaju da rade isto ono što su i njihovi preci radili Srbima. Nisam mogao da verujem šta gledam, mladi su odeveni u majice sa ustaškim zločinima i svuda su ustaške hrvatske zastave. Niko nije kažnjen zbog ustaških pesama, a mene su utamničili zbog srpskih pesama. Mržnja je bila tolika da je sudija Ana Marija Paić Baković pisala termine Srbin i Srbija malim slovima. Sudiju je bilo briga što su neki slučajevi i prijave zastareli - rekao je Berić.

Informer

On objašnjava i kako su mu sudili na apsurdan način i kako su ga još apsurdnije osudili zbog nepostojećih prekršaja, ali i psihofizički zlostavljali.

- Uhapšen sam na graničnom prelazu Bajakovo i tada mi je policajac rekao da imam prekršajnu prijavu. Policajac je sa velikom radošću dočekao to što me hapsi. Policajac u stanici mi je skinuo lisice, ali su me kasnije stavili u maricu , a ne u limuzinu. Ja sam znao šta mi se sprema, jer sam znao šta će da se desi. Moj prijatelj ima američki pasoš, ali je uhapšen zbog objave na Fejsbuku. Meni u optužnici pišu neke stvari koje se kose sa zdravim razumom. Tu piše da se izriče veća kazna od 10.000 kuna iako se kune više ne koriste. Njih ništa nije zanimalo, nikakvi zakoni ni datumi. Na Bajakovu su mi oduzeli sva sredstva komunikacije i lične stvari. Po njima, oni kažu da sam ja u marici veličao četništvo i postavljao fotografije na društvene mreže, iako nisam imao telefon što je suludo. Ja sam mislima hipnotisao policajca koji me vozio i on je postavljao slike i pesme na društvene mreže, tako je po njima. Tačka 21 kaže da sam se uslikao ispred kuće "ratnog zločinca" Momčila Đujića. Tačka 30 je bila rođendanska čestitka koja nigde ne spominje četnike, možda su me zatvorili što sam slavio rođendan. Fotografija je takođe bila sporna gde sam se slikao sa Bajom Malim Knindžom i imao sam na majici Momčila Đujića, to je njima smetalo. Spreman sam da podnesem i veću žrtvu nego ovu. Potpisao sam papir da nisam bio maltretiran, a čim sam potpisao policajac me ošamario, a onda su pevali ustaške pesme, kao što je "mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina" - kazao je Berić.

Celu emisiju obavezno pogledajte u videu ispod: