27.08.2024.

11:47

Foto: Informer

Vesti

Istina o projektu Jadar! Oštro reagovalo Ministarstvo: Ovo su jedini tačni podaci!

Prema ovom planskom dokumentu, na teritoriji Republike Srbije godišnje padne oko 63,7 milijardi m3 vode, od čega oko 16 milijardi m3 otekne u vodene tokove, dok se ostatak vraća u atmosferu evapotranspiracijom. Sliv reke Jadar, čija površina iznosi približno 958 km2, predstavlja oko 15% sliva Drine ili oko 1,08% u odnosu na teritoriju Republike Srbije. 

Da bi se dobio bolji utisak o tome koliko je sliv Jadra mali u poređenju sa slivovima većih reka u Srbiji, navodimo podatke o površinama neposrednih slivova reka: Dunav 81.560 km², Sava 16.160 km², Velika Morava 38.260 km², Južna Morava 15.696 km² i Zapadna Morava 15.313 km². Takođe, važno je napomenuti i da ukupan udeo proticaja sliva reke Drine u Srbiji (kojoj pripada i sliv Jadra) iznosi oko 3,34% u odnosu na ukupne proticaje na teritoriji Srbije. 

Zahvaćene količine vode iz izvorišta javnog vodosnabdevanja na teritoriji Mačvanskog okruga, kome pripada i Grad Loznica (a obuhvata i opštine Bogatić, Šabac, Vladimirci, Koceljevo, Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija), prema podacima iz Strategije iznosi 22,85 x 106 m3/god, što predstavlja oko 3,3% zahvaćene količine voda Republike Srbije bez AP Kosovo i Metohija, a udeo zahvaćenih voda sa područja sliva Jadra je zanemarljivo mali u odnosu na ukupnu površinu okruga. 

Kada je reč o voćarstvu, na teritoriji grada Loznice i okolnih opština, voće se gaji na oko 7.000 hektara, što čini oko 4% ukupne površine pod voćem u Srbiji. Iako je voćarstvo prisutno, ovaj region ne spada u oblasti gde je proizvodnja voća okosnica privrede, niti se ističe po intenzivnim zasadima i visokim prinosima. 

Na osnovu ovih podataka, jasno je da udeo vode sa područja sliva reke Jadar u ukupnom vodosnabdevanju Republike Srbije nije značajan, kao i da proizvodnja voća u ovom regionu nema presudan uticaj na nacionalnu privredu, a svakako i neće biti ugroženi planiranim projektom. 
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede apeluje na odgovorno i informisano iznošenje podataka koji su od javnog značaja, kako bi se izbeglo širenje netačnih informacija koje mogu da dovedu do nepotrebnog uznemiravanja javnosti. Ova tema zaslužuje ozbiljan i naučno zasnovan pristup koji uzima u obzir sve relevantne činjenice i kontekst. 

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koristi ovu priliku da pruži punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću u realizaciji svih važnih razvojnih projekata koji će omogućiti dalje jačanje naše ekonomije, rast bruto domaćeg proizvoda i bolji život za sve naše građane. Realizacija ovih projekata važna je i za našu poljoprivredu i naše poljoprivredne proizvođače, jer bez snažne industrije nema ni snažne poljoprivrede, pri čemu su te dve grane privrede potpuno kompatibilne.