Autor: Informer.rs

28.08.2024.

11:10

Foto: Tanjug

Vesti

Premijer odgovorio Zagrebu! Vučević o sramnoj presudi grupi "Jandrino jato": Osudili su ih zbog pesme kralju Petru koji je i Hrvatima doneo slobodu

Vučević je tako odgovorio na pitanje kako komentariše to što je iz Hrvatske stigla još jedna presuda - za pevače grupe Jandrino jato koji su osuđeni jer su pevali pesmu Marširala kralja Petra garda, kao i nedavni slučaj hapšenja srpskog advokata Berića, kao i pitanje kakve nam to poruke šalju komšije kada s druge strane već godinama u Hrvatskoj nema nikakvih kazni za one koji konstantno veličaju ustaštvo.

- Šalju nam signal da čudna pravila i vrednosti važu o EU. I čini mi se potpuno suprotno od onoga kako mi razumemo pravile i vrednosti EU. Ovo je direktno kršenje elementarnih ljudskih prava, ali to traje u kontinuitetu. Nažalost u Srbiji se više kuka za Severinom nego za jednim Srbinom koji je uhapšen ili stradao. Ovde će vam mnoge nevladine organizacije mnogo više žaliti za jednom grančicom, a nikada nećete čuti da osuđuju teror nad Srbima na Kosovu i Metohiji, nikada - rekao je Vučić.

Dodao je da je "to valjda van opisa njihovog rada ili van obaveza prema onima koji ih finansiraju". 

- A što se tiče Jandrinog jata, mnogi moji prijatelji Krajšnici vole tu grupu, a ja lično baš volim pesmu Marširala Kralja Petra Garda, to je jedna slobodarska pesma. A da nas sve podsetim, a i ove koji proganjaju one koji pevaju tu pesmu, da je taj Kralj Petar baš doneo slobodu i ovima koji danas hapse zbog te pesme. Da nije bilo Kralja Petra I i njegovog sina kralja Aleksandra I Karađorđevića, da li bi oni danas imali države i ne bi se oslobodili od onih monarhija koje su ih kontrolisale vekovima. Verovatno je to vid zahvalnosti - rekao je Vučević.