28.08.2024.

14:40

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Brnabić rasturila laži Šolakovih medija: U istinitost njihovog izveštavanja veruje još samo čuveni Danijel Smit!

- United Media obavestila međunarodnu javnost o "eskalaciji napada na medije", neskromno naglasivši da su oni "percipirani kao retki preostali mediji sa nezavisnom uređivačkom politikom, koja je zasnovana na objektivnom, pravovremenom i istinitom novinarstvu, koji rade u interesu javnosti i poštuju profesionalne standarde izveštavanja". Evo kako izgledaju njihovi standardi:

- U protekla dva meseca, samo na N1 objavljeno je blizu 600 (592) priloga o litijumu u Srbiji (u proseku 10 dnevno)!

- Od toga, preko 90% u negativnom kontekstu (toliko o objektivnosti i poštovanju profesionalnih standarda).

- Zanimljivo je da su ukupno, otkad postoje (2014), objavili nešto više od 1.000 priloga o temi litijuma (1.065), što znači da su samo poslednja dva meseca objavili više od 50% (56%) od ukupnog broja tekstova o litijumu!

Dakle, za protekla dva meseca više nego u poslednjih 10 godina! Posle ovako otvorene negativne kampanje, teško da postoje više ljudi koji misle da su pomenuti mediji objektivni, nepristrasni i profesionalni. I, da se razumemo, to je njihovo pravo (ipak su privatni mediji), samo je važno da se kaže i da se razume da kao izvor informacija nisu ni objektivni, ni nepristrasni, niti im je istinito izveštavanju u javnom interesu prioritet (već je prioritet interes njihovog vlasnika). Što se njihove istinoljubivosti tiče, EU i ostatak međunarodne zajednice najbolje mogu da procene koliko istine ima u navodima da su za Srbiju isplanirali sudbinu "daleke kolonije Evrope", da "od naroda Srbije traže da se žrtvuju za dobrobit Evrope", da "Srbija nije dužna da žrtvuje svoje ljude za čistiji vazduh u Londonu", da je dolazak kancelara Šolca "poniženje" Srbije, da je "konačno stigao odgovor iz Nemačke zašto se tamo ne kopa litijum" (a odgovor je bio da će se tamo kopati litijum!), da će se "francuski nuklearni otpad skladištiti u Srbiji", da je "litijum cena koju Srbija treba da plati da uđe u EU", da je "za EU litijum važniji od demokratije", itd, itd., itd.

Verujem da su se, bar donekle, konačno i iz međunarodne zajednice (a na svojoj koži) uverili koliko je istina važna za Šolakove medije. Danas, u istinitost izveštavanja Šolakovih medija veruje još samo nadaleko poznati i čuveni "Daniel Smith" - napisala je Brnabić.

Podsetimo, tajkunski tabloid Danas objavio je u februaru prošle godine intervju sa Danijelom Smitom, koga su Šolakovi novinari predstavili kao nezavisnog stručnjaka za međunarodne odnose i bezbednost sa fokusom na zemlje Zapadnog Balkana, a daljim istraživanjem se ispostavilo da su uradili intervju sa izmišljenim čovekom.

Jedan tviteraš je tada odlučio da ispita ko je zapravo dotični Danijel Smit i analizom došao do zaključka da je Danas zapravo izmislio ovog stručnjaka, a da je u pitanju albanski bot.

- Članak Danasa opisuje gospodina Smita kao "britanskog stručnjaka za međunarodne odnose sa fokusom na zapadni Balkan". Da li je ovo istina? Google pretraga ne otkriva ništa što bi ukazivalo na to da je gospodin Smit takav stručnjak i ne postoji ništa što bi mu dalo kredencije da nosi tu titulu - piše na početku Tvita, nakon kog slede dokazi koji potvrđuju koliko je tajkunski medij spreman da ide u izmišljanju.

- Većina zapadnih stručnjaka za Balkan je došla do izražaja u vreme raspada Jugoslavije ili ubrzo nakon toga. Čini se da se gospodin Smit pojavljuje niotkuda 2021. godine i odmah je prihvaćen kao stručnjak za tu temu.

- Nije maternji govornik engleskog. Brzo skeniranje tvitova gospodina Smita otkriva veoma čudno razumevanje engleskog jezika - veoma čudno za nekoga ko tvrdi da je Britanac. Neki primeri: govornik engleskog jezika holandski grad Den Hag ne bi nazvao Hague već The Hague.

Detaljnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.