28.08.2024.

20:26

Foto: printscreen

Vesti

Država će im pomoći da se probiju na velike tržišne prostore, poput Kine i Egipta! Mesarović na sastanku u Sremskim Karlovcima (FOTO)

- O daljem razvoju vinske industrije Fruškogorskog kraja, danas sam razgovarala sa predsednikom opštine Sremski Karlovci, Draženom Đurđićem, kao i sa predstavnicima vinarija, destilerija i pivara u prelepom ambijentu vinarije “Veritas” - stoji u objavi na njenom Instagram profilu.

- Vinari su mi sa ponosom predstavili svoju proizvodnju i način rada. Naglasila sam da Ministarstvo privrede stoji uz naše vredne vinare, uvek spremno da pruži podršku.

- Podršku im pružamo kroz program za podsticaj razvoja prerađivačkih kapaciteta za ovu godinu, koji je kreiran na inicijativu premijera Vučevića i pozvala sam ih da se prijave. Takođe, razgovarali smo i o izazovima s kojima se suočavaju i o načinima kako možemo unaprediti postojeće programe podrške.

- Država će im pomoći da se probiju na velike tržišne prostore, poput tržišta Kine i Egipta, sa kojima imamo potpisane Sporazume o slobodnoj trgovini.

- Zato će jedan od fokusa tokom moje predstojeće posete Kini, biti na vinarskoj industriji, jer smatram da treba dodatno podstaći tržišno orijentisane proizvođače da maksimalno iskoriste ove sporazume.

- Vinari su posebno istakli da su se nekada suočavali sa velikim poteškoćama, ali da je inicijativa predsednika Vučića da se ova grana oživi značajno poboljšala njihov položaj. Danas, zahvaljujući toj podršci predsednika Vučića, njihov trud i rad donose vidljive rezultate.

- Srbija danas ima više od 460 malih vinarija. Verujem da će u godinama koje dolaze taj broj biti sve veći, a ministarstvo, zajedno sa Vladom Srbije i predsednikom Vučićem, nastaviće da pruža ruku pomoći u svakom trenutku, jer samo zajedno možemo da gradimo jaču privredu - navodi se u objavi.