Autor: Informer.rs

29.08.2024.

10:22

Foto: printscreen

Vesti

Nemačka se raduje: Kopaćemo litijum, imamo ga više nego što smo očekivali!

Najtiražnije i najčitanije nemačke novine "Bild" pišu da bi uskoro rudari mogli ponovo da zapevaju rudarsku narodnu pesmu „Steigerlied" jer nemačka rudarska kompanija "Zinnwald Lithium GmbH" želi da izgradi rudnik litijuma pod zemljom, što bi značilo oživljavanje ovog kraja i otvaranje novih radniih mesta.

Do 2030. godine Evropska unija želi da pokrije desetinu svojih potreba za strateškim sirovinama iz sopstvene proizvodnje, među kojima je i litijum koji je hitno potreban za energetsku tranziciju.

Rezerve litijuma u ovom delu Nemačke su veća nego što se očekivalo.

Informer

Pomenuta rudarska kompanija istraživala je prethodne dve godine i došla do zaključka da umesto 125.000 tona litijuma, koliko su mislili da ima,  količine se procenjuju zapravo na 429.000 tona, saopštio je generalni direktor Marko Uhlig za Bild.

Kompanija želi da proizvodi do 18.000 tona litijum hidroksida godišnje - dovoljno za oko 800.000 električnih automobila.

- Na ovaj način takođe dajemo važan doprinos tranziciji energije i mobilnosti, kao i zaštiti klime - kaže Uhlig i dodaje da je plan da iskopavanje počne krajem decenije.