29.08.2024.

11:01

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vesti

Ovo je velika stvar za Srbiju! Vučević o poseti Makrona: Biće mnogo dobrih vesti za građane Srbije!

- Što se tiče posete predsednika Makrona koja danas počinje, mnogo važnih dokumenata nas čeka na potpisivanju, i iz oblasti energetike, razvoja kulture, odbrane, gotovo svih sfera društvenog života. Naravno da će se pričati između dvojice predsednika i od biletarnim odnosima sveukupno, političkim geopolitičkim, svakako će biti tema i Kosovo i Metohija, i region, rat u Ukrajini, u pojasu Gaze, sve one teme koje su dominantno politički prisutne. Pričaće se i o evropskoj perspektivi Srbije, u to sam siguran, odnosno kako predsednik Makron kao predsednik jedne od dve najjače zemlje članice Evropske unije vidi dalju perspektivu i Srbije, a rekao bih i ovog prostora koji se iz nekog razloga definiše pod nazivom Zapadni Balkan. 

- Ovo je velika stvar za Srbiju. Pazite, 8. maja predsednik Si, polovinom juna smo imali kancelara Šolca, sada imamo predsednika Makrona... Za jednu državu sa nepunih 7 miliona stanovnika više nego reprezentativno i zaista na ponos svih građana i to pokazuje jednu ozbiljnost i one politike koju, pre svega, personifikuje Aleksandar Vučić i njegov ugled da u međunarodnim odnosima. Mislim da će danas biti dosta dobrih vesti za Srbiju, odnosno za građane Srbije, kada potpišemo ove sporazume sa Francuskom. 

- Imam utisak da odnose Srbije i Francuske vraćamo na mesto kako je to nama nekada i preneseno iz istorijskog konteksta odnosa naših dveju država. Građani Srbije su uvek prema Francuskoj imali posebna osećanja i rekao bi da je Francuska imala poseban odnos prema Srbiji. To se dramatično pogoršalo 90-ih godina.

- Verujem da će biti mnogo konkretnih i dobrih stvari za našu državu i za naše građane!