29.08.2024.

16:22

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vesti

Linta apeluje: Srbija da pokrene razgovor sa Hrvatskom zbog progona krajiških Srba, jer objavljuju krajiške i nacionane pesme i fotografije

Saopštenje Miodraga Linte prenosimo u celosti:

- Tokom prošle i ove godine čak 14 krajiških Srba je uhapšeno i kažnjeno na zatvorske ili novčane kazne. Svojim objavama krajiški Srbi apsolutno ne vređaju ni Hrvatsku niti osećanja Hrvata, a još manje remete javni red i mir kako to piše u politički montiranim presudama sudova u Šibeniku i Zadru.

Nedavno je opštinski sud u Zadru doneo lažnu presudu bez ikakvog osnova protiv dvojice pevača krajiške grupe Jandrino jato samo zbog toga što su tokom 2022. i 2023. godine na javnim skupovima izvodili pesme „Jovan Dalmatinac“, „Marširala kralja Petra garda“ sa izmenjenim stihom „Boj se bije za slobodu Krajine Knina“, „Dođi kući Momčilo“ i spominjali reči četnički pokret i dr.

Srbija ima obavezu da pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da je neprihvatljivo da se krajiški Srbi progone odnosno hapse, zatvaraju ili plaćaju visoke novčane kazne samo zbog toga, jer žele i imaju pravo da slobodno izraze svoje mišljenje kroz pesme i fotografije o Krajini, krajiškim borcima, četničkom pokretu i istaknutim srpskim komandantima iz starije i novije istorije Momčilu Đujiću, Draži Mihajloviću, Ratku Mladiću i drugima. Sloboda izražavanja je jedno od najvrednijih ljudskih prava.


Krajiški Srbi su borci za slobodu, jer su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata 1991.-1995. godine branili svoj narod od proustaškog režima Franje Tuđmana čiji je cilj bio stvaranje etnički čiste Hrvatske bez ili sa što manje Srba. Brojne činjenice jasno govore da Tuđmanov režim nije želeo da postigne istorijski dogovor sa srpskim narodom na području tadašnje SR Hrvatske već je od dolaska na vlast maja 1990. godine započeo rehabilitaciju ustaškog pokreta i u suštini aktivno radio na realizaciji ustaške politike uništenja Srba.

Ravnogorski odnosno četnički pokret je bio jedan od dva antifašistička pokreta koji su postojali tokom Drugog svetskog rata na području Jugoslavije. Draža Mihajlović je bio borac protiv okupatora i komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini koja je bila priznata i od Zapadnih saveznika i od Sovjeta. Ova vojska je bila legitimna do sredine 1944. godine kad su Saveznici promenili politiku prema Jugoslaviji. Takođe, Draža Mihajlović je bio ministar vojni u Kraljevskoj vladi u inostranstvu sa sedištem u Londonu, koji je bio jedan od centara antifašističke borbe.

Momčilo Đujić je bio jedan od istaknutih komandanata četničkog pokreta tokom Drugog svetskog rata koji je branio deo krajiških Srba od genocidnog ustaškog režima. Poglavnik zloglasne NDH Ante Pavelić je bio jedan od najvernijih saveznika nacističke Nemačke i Adolfa Hitlera. Ratko Mladić je branio srpski narod i zemlju i samo je zbog toga osuđen od Haškog tribunala koji je bio osnovan s ciljem da sudi Srbima da bi se opravdao lažni mit o srpskoj krivici za ratove - poručio je Linta