29.08.2024.

17:21

Foto: Tanjug

Vesti

Ovo su potencijalne rute kojima će se Makron kretati: Promene u saobraćaju u Beogradu, pojedine ulice zatvaraju se od 18 sati

Pored Beograda, predsednik Francuske posetiće i Novi Sad.

Očekuje se da francuski predsednik Emanuel Makron sleti na Aerodrom "Nikola Tesla" oko 18 časova, gde će biti priređen svečani doček. Nakon toga, uslediće ceremonija svečanog dočeka ispred "Palate Srbija", pa se očekuje da deo autoputa od aerodroma do Novog Beograda u nekim trenucima bude zatvoren za saobraćaj.

Tokom drugog dana posete, francuski predsednik posetiće Novi Sad, a očekuje se da ulice oko Galerije Matice srpske budu zatvorene za saobraćaj. Takođe, i ulice oko Foruma o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Sćneider Electric LLC" u Novom Sadu.

U petak, od 15:30 časova uslediće ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu i njihovo obraćanje, a očekuje se da pre i tokom ceremonije bude zatvoren auto-put i okolne ulice.

Predsednik Francuske stiže u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, sa ciljem da se dalje prodube bilateralni odnosi i saradnja u oblasti privrede, zdravstva, energetike i kulture, potvrđeno je ranije u Predsedništvu Srbije.

Dvojica lidera će razgovarati i o pitanjima u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), budući da će Srbija preuzeti predsedavanje Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, a da je Francuska domaćin samita AI koji će se održati u Parizu u julu 2025. godine. Takođe, Makron će posetu iskoristiti kako bi ponovo potvrdio podršku Francuske evropskom putu Srbije.

Poslednji put su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu

Makron u Srbiju dolazi na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a dijalog i saradnja između Francuske i Srbije su nastavili da jačaju, što je još jednom pokazala zvanična poseta predsednika Vučica Francuskoj u aprilu 2024. Poslednji put Vučić i Makron su se sreli tokom Olimpijskih igara u Parizu, gde je Vučić prisustvovao prijemu za svetske lidere u Jelisejskoj palati. Predsednika Srbije dočekao je predsednik Francuske sa suprugom Brižit Makron.

Inače, aktuelni francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.