29.08.2024.

18:59

Foto: Tanjug

Vesti

O čemu trenutno razgovaraju Vučić i Makron? Na stolu dominiraju važne teme, a evo na čemu je poseban akcenat!

Kako se očekuje, razgovoru dvojice predsednika trebalo bi da dominiraju ekonomske, energetske i vojne teme, pre svega kupovina francuskih borbenih aviona Rafala, na čemu je poseban akcenat. 

Rafali

Vučić je ranije izjavio da bi kupovina 12 Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra". 

Francuski portal Frans24 preneo je Vučićevu izjavu za Afp da je kupovina aviona Rafal ogroman ugovor za Srbiju, a da nije mala čak ni za Francusku.

Mediji citiraju i izjavu predsednika Vučića koji je rekao da se na ugovoru o prodaji aviona radi već nekoliko dana. On je, takođe, rekao da, što se tiče posete francuskog predsednika, imamo mnogo sporazuma, mnogo stvari na kojima radimo.

- Jedan od njih je i sporazum sa francuskom elektrokompanijom. Trudimo se da pronađemo rešenje da za sedam, osam ili 10 godina ne budemo zemlja bez električne energije. Mnoge će zemlje imati probleme sa električnom energijom. Nama tek dolaze elektrifikacija od pruga do automobila električnih i punjača, neophodnih svuda, do 5G mreža - rekao je nedavno Vučić.

Informer

Kritične mineralne sirovine

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da se, tokom posete predsednika Francuske, očekuje potpisivanje dva važna dokumenta o saradnji sa tom zemljom u oblasti kritičnih mineralnih sirovina, kao i mirnodopske primene nuklearne energije u Srbiji.

Evropske integracije 

Očekuje se da će biti reči i o evropskim integracijama Srbije, a to je potvrdio šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre koji je ocenio kao veoma pozitivnu vest dolazak francuskog predsednika Emanuela Makrona u Beograd i naglasio da je poseta važna i u kontekstu evrointegracija.

- Mislim da je dolazak čelnika jedne zemlje EU Srbiju veoma pozitivna vest. To je važno u kontekstu evropskog puta Srbije - rekao je Žiofre.

Ekonomija

Kada je reč o ekonomiji, investicije francuskih kompanija u Srbiji su porasle na više milijardi evra, a razmena roba i usluga sa Francuskom je veća od dve milijarde evra, podaci su Privredne komore Srbije.

Nakon razgovora Vučića i Makrona, oko 19.40 sati, uslediće ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija u "Palati Srbija".