29.08.2024.

19:59 >> 22:09

Foto: Informer

Vesti

SPECIJALNI PROGRAM INFORMER TV! Otimanje države: Slučaj CEPRIS - ko, kako i zašto kontroliše srpsko pravosuđe?

Gosti našeg specijalnog programa su bili državna sekretarica Livija Pavićević, advokati Vladimir Đukanović i Pavle Staničić.

Domaćin specijalnog programa je bio glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Informer

Vladimir Đukanović

Đukanović je istakao da očekuje mnogo toga dobrog od posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Očekujem mnogo toga dobrog od ove posete. Francuska je vele-sila u Evropskoj uniji. Gospodin Makron već drugi put dolazi u Srbiju, a nekoliko puta primio je Vučića u parizu. Nadam se da ćemo suspendovati onaj besmisleni zakon da ne možemo da gradimo nuklearke. Nadam se da će Srbija krenuti sa razvojom nuklearne energije. Biće nam potrebna struja. Mislim da možemo da očekujemo da Francuska zauzme malo drugačiji stav oko Kosova. Ako Makron može da učini nešto za naše interese, super, pravimo saradnju. Radi se o jednom ozbiljnom političaru - kaže Đukanović.

On je govorio i o "slučaju CEPRIS".

To je jedna neformalna, nevladina organizacija, koja preko sudija, tužilaca koji su njeni članovi vrši apsolutnu kontrolu našeg pravosuđa. Oni u svakoj glavnoj našoj instituciji imaju nekog svog koji vrši potpunu kontrolu onoga što rade drugi. Oni ne kriju ko ih finansira. To su ljudi koji su bili na važnim funkcijama ili su sad na bitnim pozicijama i oni su nedodirljivi. Oni smeju o svakom sve da kažu - rekao je Đukanović.

Informer

Livija Pavićević

Pavićević ističe da opozicija pokušava da na sve načine umanji važnost onoga što Vučić radi.

Opozicija na sve načine pokušava da spusti rejting onoga što radi Vučić. Mi nikada nismo bili u boljoj poziciji nego što smo sada u svakom smislu. Oni zaboravljaju da je Vučić legitimno i legalno izabran predsednik. Oni su toliko opterećeni njim da to prelazi u demonizaciju - rekla je.

Pavićević se osvrnula i na činjenicu da se neke sudije bave politikom uprkos svojoj profesiji.

- Sudija Majić, ja ne znam da li je on sudija. On jeste sudija zvanično, ali on se bavi politikom. Niko nikome ne brani da se bavi politikom, ali razreši se. Nemoj da vodiš kampanju protiv države, protiv predsednika, a sudija si. Kršiš etički kodeks. Sudije i tužioci u CEPRIS-u su angažovani na slučajevima za koje dobijaju naknadu o kojima ne postoje izveštaji - poručila je.

Informer

Pavle Staničić

Staničić kaže da je prodaja "rafala" znak da Francuska planira ozbiljnu saradnju sa Srbijom.

- Velike sile svoje korake planiraju godinama, decenijama, unapred. Ovo je signal da oni hoće da podignu saradnju s nama na viši nivo. Nuklearna energija je najosetljivija državna tema. To znači da oni Srbiju vide kao ozbiljnog partnera - naveo je.

Staničić je komentarisao i "slučaj CEPRIS".

- Ako vas neko finansira, onda vi automatski niste nezavisni. Oni daju neka svoja politička mišljenja u medijima, nevezana za tužilaštvo - kaže advokat.