29.08.2024.

20:00

Foto: Tanjug

Vesti

Vučić sa Makronom: Ponosan sam na politiku Srbije i što poštujemo povelju UN! (VIDEO)

Pitanje novinara

Makron odgovara na pitanja novinara

- Sporazum koji je danas potpisan je istorijski. Mi verujemo u važno mesto Srbije za bezbednost regiona. Poštujem partnerstvo Srbije sa Rusijom i Kinom, ali ovo je otvaranje Srbije i prema Francuskoj - poručio je Makron odgovarajući francuskoj novinarki na pitanje o nabavci aviona.

O Durovu

- Francuska je zemlja koja štiti slobodu govora, štiti i voli inovaciju i preduzetništvo. Mi smo zemlja gde postoji podela vlasti i imamo pravnu državu koju kontrolišu nezavisne sudije i to je dobro. Ja nisam znao da gospodin Durov dolazi u Francusku, i to je normalno jer ja ne treba da znam ko ukazi u Francusku i ko iz nje izlazi, bilo da se radi o francuskim državljanima ili ne. Ja nisam pozvao i nije trebalo da se vidim sa gospodinom Durovom, nisam znao da on dolazi u Francusku. Radi se o nezavisnoj akciji pravosudnih organa Francuske, koja je organizivala transparentno ovu akciju. Kada govorimo o davanju državljanstva Durovu, to je bilo 2018. godine. Ja potpuno stojim iza te odluke. Radilo se o strategiji gde smo želeli da omogućimo ženama i muškarcima, sportistima, umetnicima, koji žele da nauče francuski jezik,koji žele da razvijaju inovacije, kada oni žele da dobiju državljanstvo mi smo im davali. Ja sam dao državljanstvo gospodinu Durovu, kao što sam dao i drugima. Mislim da je to nešto dobro za našu zemlju i nastaviću da radim to uz poštovanje pravila koja sam ovde spomenuo. Ništa više o tome ne znam i normalno je da ne znam ništa o tome jer se radi o državi prava i pravosudnim organima koji su nezavisni - rekao je Makron odgovarajući na pitanje francuske novinarke o slučaju osnivača Telegrama. 

Makron je govorio i o geopolitičkoj situaciji Srbije

- Zamolili ste me da prokomentarišem geopolitičku poziciju Srbije. Dobra geropolitička pozicija Srbije je ona koja je u službi srpskog naroda. Ima jedna osoba ima legitimitet da se tim pitanjem bavi i to je srpski predsednik. Ovo isti važi za Francusku. Ja neću komentarisati šta radi predsednik Vučić i kako vodi svoju državu. Srbija suvereno odlučuje sa kim želi da sarađuje i da ima dijalog, nije na Francuskoj da o tome govori. Mogu samo da vam kažem šta Francuska želi. Francuska želi da Srbija bude deo Evrope, jer ja kad vidim mapu Evrope ja vidim da smo blizu i da zajedno budemo jači, da zavisimo jedni od drugih. I onda smo manje zavisni od onih koji su dalje od nas - rekao je Makron. 

Informer

 

Vučić odgovara na pitanja novinara

- Dozvolite mi da vam pokažem razlike. Ja sam ponosan na politiku Srbije i što poštujemo povelju UN. Ja znam da bi Emanuel voleo da smo uveli sankcije Rusije, ali mi to nismo uradili.   Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ih doživljavamo kao prijateljski narod. Više smo humanitarne pomoći dali nego svi na Zapadnom Balkanu, pa puta dvadeset - istakao je Vučić.

Napomenuo je i da je nemoguće, što se tiče "rafala", da Srbija prenese tehnologiju Rusiji.

Informer

 

20.36 - Obraćanje predsednika Francuske

- U poslednjim godinama mnogo toga je napredovalo, ali se i promenilo na međunarodnoj sceni. Naša saradnja doživela je novi uzlet, što pokazuju i razgovori u Beogradu, ali i Parizu. Vašoj zemlji mesto je u Evropskoj uniji - rekao je predsednik Francuske. 

Informer

 

U poslednjim godinama mnogo toga je napredovalo, ali se i promenilo na međunarodnoj sceni. Naša saradnja doživela je novi uzlet, što pokazuju i razgovori u Beogradu ali i Parizu. Vašoj zemlji mesto je u Evropskoj uniji - naglasio je predsednik Makron. 

Informer

 

Francuski predsednik istakao je da Srbija na polju evrointegracija uživa potpunu podršku Francuske u svakom pogledu i da se u bliskoj budućnosti raduje otvaranju novog pregovaračkog poglavlja.

- Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je svotu od gotovo 600 miliona evra i nastavlja da razvija svoje aktivnosti. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološkoj i energetskoj tranziciji u Srbiji. Danas sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to. Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija, a Srbiji je potrebna jaka i suverena Evropska unija - rekao je Makron i dodao: 

Informer

 

-  U poslednjim godinama mnogo toga je napredovalo, ali se i promenilo na međunarodnoj sceni. Naša saradnja doživela je novi uzlet, što pokazuju i razgovori u Beogradu ali i Parizu - istakao je Makron.

Moja poruka današnja poruka je o odlučnosti i poverenju, nastavićemo da pružamo podršku naporima kako bi se ostvarila normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Na taj način će se poboljšati vaši odnosi sa svim partnerima. Dragi Aleksandre, još jednom hvala na strateškim odlukama koje ste danas doneli, na angažmanima koje ste preuzeli, puno smo razgovarali na raznim mestima, delili analize, puno sam naučio kada sam vas slušao, vi ste uvek radili ono što ste rekli da ćete raditi. To je nešto što veoma cenim. To je prijateljstvo između naših naroda, nastalo u borbi za našu Evropu. U važnim trenucima naši narodi su uvek bili jedni pored drugih. Imamo taj ideal romantizma, imamo hrabrost, istorija je važna za njih. Odluke koju su danas donete nastavljaju slavnu prošlost - istakao je predsednik Francuske i dodao: 

- Srbija je suverena da donese sopstvene odluke - istakao je predsednik Francuske. 

Informer

 

Dodao je kako će sutra imati zadovoljstvo i čast da poseti jednu od najvećih nacionalnih kulturnih ustanova Srbije koja se nalazi u Novom Sadu, kao i da u velikoj meri sportisti predstavljaju sponu između dve zemlje.

- Počevši od Novaka Đokovića. Sportisti dveju zemalja su dobili jako puno medalja. Imali smo divnih slika ovog leta sa Olimpijskih igara. Vi imate vašeg heroja koga ste vi ovde slavili kada se vratio u Srbiju. Mi smo ga takođe slavili u Francuskoj. On je postigao neverovatan uspeh - poručio je Makron.

Napomenuo je da se vratio u Srbiju da bi video kako Srbija i Francuska mogu da nastave svoj put u međunarodnom i evropskom kontekstu.

- Još jednom se zahvaljujem na stratškim odlukama koje ste danas doneli dragi Aleksandre - poručio je Makron. 

20.23 - Obraćanje predsednika Vučića

Mnogo vam hvala što ste došli u Srbiju i time još jedanput pokazali poštovanje prema srpskom narodu, mi to umemo da cenimo i poptujemo. Imali smo duge rzagovore, nastavićemo ih večeras do kasno u noć. Zahvalio sam predsedniku Makronu na podršci koju je Francuska pružala na našem evropskom putu, ali iz bog sve bliže saradnje ili investicija - rekao je Vučić. 

-  Zahvalio sam na podršci koju Francuska pruža na evropskom putu naše zemlje, zahvalan sam i zbog investicija i sve bliže saradnje - rekao je Vučić i dodao:

Sutra ćemo videti deo francuskih investicija. Dužni smo zahvalnost što francuske kompanije učestvuju u izgradnji metroa u Srbiji, a francuska kompanija će nam pomagati i u upravljanju celim sistemom. Srbija za deset godina neće imati dovoljno električne energije ukoliko ne koristi nuklearnu energiju - istakao je predsednik Srbije. 

Informer

 

Naša prerađivačka industrija izuzetno raste, osim energetike. Moraćemo da ulažemo mnogo više i mnogo više da se borimo. Tražićemo od francuske vlade da to uradimo na najčistiji mogući način. Velika je vest i kupovina rafala. Ukupna vrednost ugovora je 2,7 milijardi, 12 potpuno novih aviona rafala biće u vlasništvu Srbije. Verujem u dobru saradnju naših armija. Potpuno drugačiji pristup. Mi smo srećni što postajemo deo "Rafal kluba". Hvala predsedniku Makronu što je doneo takvu odluku i što nam je omogućio da kupimo nove "Rafale". Iako nije bilo lako. - rekao je Vučić i saopštio sjajne vesti:

U drugom kvartalu godine na najnžem nivou stopa nezaposlenosti, na 8,2 posto. Želim da čestitam na tome građanima Srbije - istakao je predsednik Vučić. 

Informer

 

- Mi smo i danas sa Erikom od 12 do 2 pregovarali poslednje delove i pasuse ugovora. Ne zna se ko je teži Erik ili Siniša. Nekako sam ja danas uspeo da pomirim interese i srećan sam što smo ovo mogli večeras da potpišemo. Verujem da ćemo imati dobru saradnju naših armija u budućnosti. Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno. Mi ćemo u 2024. i 2025. uplatiti iz budžeta po 15 posto, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP-u - naglasio je predsednik Vučić. 

Počela ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata

Počela je ceremonija razmene potpisanih bilateralnih dokumenata u prisustvu dvojice predsednika u sali Jugoslavija. 

Pjer Košar i Siniša Mali prvi su razmenili potpisane bilateralne sporazume, potom Irena Vujović i Paskal Pele, potom Miloš Vučević, Aleksandar Martinović, Bratislav Gašić i Dubravka Đedović Handanović.

Predsednik Srbije zajedno sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom prisustvuje potpisivanju bilateralnih dokumenata. 

Informer

 

Pre toga dvojca predsednika imala su odvojeni sastanak u četiri oka. 

Nakon sletanja, po planu i programu dva predsednika su se uputila ka Palati Srbija, gde je sve bilo spremno za doček francuskog šefa države. 

Makronu je priređen svečani doček ispred Palate Srbija sa crvenim tepihom, smotrom počasne Garde i intoniranjem himni dveju država. Pored Vučića, Makrona su dočekali i predsednik Vlade Miloš Vučević i ministri u Vladi Srbije - Siniša Mali, Bratislav Gašić, Aleksandar Martinović, Tanja Mišćević, Jelena Begović, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Husein Memić, Irena Vujović, Zlatibor Lončar.