29.08.2024.

20:59

Foto: Tanjug

Vesti

"VAŠOJ ZEMLJI JE MESTO U EVROPSKOJ UNIJI": Moćna poruka Makrona Srbiji usred Beograda!

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da je EU potrebna jaka Srbija, dok je Srbiji potrebna jaka i suverena EU, kako bi branila njene interese.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija, Makron je rekao da se vratio u Srbiju kako bi videli kako zajednički možemo da nastavimo dalje.

- U poslednjih pet godina puno toga je napredovalo, puno toga se promenilo, uprkos situaciji na međunarodnoj sceni. U poslednjih pet godina naši međunarodni odnosi i partnerstvo doživeli su novi uzlet. Tu je naša ekonomska saradnja, francuska preduzeća, dugoročno su se angažovala na infrastrukturnim projektima kao što su Beogradski metro, modernizacija aerodroma Nikola Tesla, na kojoj ćemo sutra obeležiti uspešno okončane radove, modernizacija mreže za elektrosnabdevanju, upravljanje otpadom ili saradnja u oblasti zdravstva - rekao je Makron.

Informer

 

Naglasio je da su privredne delatnosti sve brojnije u oba smera i postižu sve veći uspeh, kao što pokazuju i razgovori koji su vođeni danas u Beogradu, ali i nešto ranije u Parizu.

- Francuska agencija za razvoj koja je prisutna u Srbiji od 2019. godine izdvojila je gotovo 600 miliona evra i planira i dalje da razvija svoju aktivnost u Srbiji. Naši stručnjaci rade na pružanju podrške u sprovođenju reformi i ekološko-energetskoj tranziciji u Srbiji. Ovi današnji sporazumi koji su potpisani su jako važni za sve to - rekao je Makron.