30.08.2024.

08:35

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Vesti

Dugoročni savez Srbije i Francuske! Makron objavio snimak na Instagramu i poslao jaku poruku!

Makron je naglasio da je izbor "Rafala" jasan izbor koji predstavlja volju za dugoročnim savezom između naše dve zemlje u sklopu snažne, suverene Evropske unije i taj izbor učestvuje u našoj strateškoj autonomiji.

-  Srpski izbor Rafala je dugoročni savez naše dve zemlje u okviru jače i suverenije Evrope  - napisao je Makron na Instagramu. 

Podsetimo, predsednik Francuske Makron doputovao je u četvrtak posle podne u Beograd na poziv predsednika Srbije Vučića u dvodnevnu zvaničnu posetu tokom koje će posetiti i Novi Sad.

Oglasio se Makron na ćirilici! Podelio dragu uspomenu iz Beograda iz 2019. i poručio: Iskrena radost je vratiti se (FOTO)

Predsednik Vučić je lideru Francuske zahvalio na poštovanju iskazanom prema Srbiji i njenom narodu i naglasio da se cela zemlja seća istorijske posete i govora na srpskom koji je održao u Beogradu 2019. kada je dirunuo u emocije srpskog naroda.

- Verujem u srpsko francusko prijateljstvo i rezulate saradnje koja je danas neuporedivo uspešnija nego pre 10 godina - poručio je Vučić i rekao da zna da je predsednik Francuske u četvrtak u Parizu imao britanskog premijera, ali da je i pored toga odvojio vreme za Srbiju.

- To vam nećemo zaboraviti - naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da je zahvalio Francuskoj na podršci koju je pružala i pružaće Srbiji na putu ka EU, ali i na sve većem broju investicija i za 12 sporazuma potpisanih sinoć koji potvrđuju da se saradnja provlači kroz sve sfere života, od namenske industije, nuklearne industrije, auto industrije, aeronuatike, ali i do letećih automobila.

- Srećni smo što postajemo deo "Rafal" kluba - rekao je predsednik Vučić i dodao da su juče ispregovarani poslednji delovi i pasusi ugovora o nabavci 12 francuskih višenamenskih aviona "Rafal".

Dodao je da je ugovor koji je potpisan sa francuskim proizvođačem, a koji uključuje kompletan pomoćni logistički paket, rezervne motore i druge delove, vredan 2,7 milijardi evra.