30.08.2024.

11:07

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

Vučić i Makron u Novom Sadu obišli novu stalnu postavku u Galeriji Matice srpske!

11.07 - Predsednici u Galeriji Matice srpske

Delegacija je imala priliku premijerno da obiđe novu stalnu postavku Galerije Matice srpske koja na nov i jedinstven način predstavlja kolekciju nacionalne umetnosti od 18. do 20. veka koju Galerija baštini. 

Predsednika Makrona su u Matici srpskoj dočekali i predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković i ministar kulture Nikola Selaković, a delegaciju će sa istorijom i biografijom ove kulturne ustanove upoznati dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica GMS. 

Predsednici su se kroz dela mnogih umetnika prvo upoznali sa istorijom Galerije od njenog osnivanja 1847. godine do 2022. godine kada je obeležen jubilej 175 godina od osnivanja. 

Informer

 

Imali su priliku i da posmatraju hronologiju nacionalne umetnosti, od 18. do 20. veka, a obilazak su završili posmatranjem najzačajnijih umetničkih dela u kolekciji Galerije Matice srpske.

Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski predstavila je gostima najznačajnija umetnička dela izložena u Galeriji.

- Da bismo razumeli budućnost, moramo da razumemo našu prošlost. Počeli smo prvo sa prikupljanjem porteta znamenitih Srba, kao i  umetnička dela koja predstavlaju istoriju našeg grada - rekla je ona tokom obilaska.

Predstavila je neke od najstarijih slika u kolekciji iz 18. veka.

Makron i Vučić bili su u prilici da vide vredna dela poput slike Miloša Obrenovića kako jaše na konju, Dositeja Obradovića, čuvenu sliku Save Šumanovića - Mornar na molu, sliku Paje Jovanovića - Proglašenje Dušanovog zakonika...

Informer

 

- Uskoro očekujemo postavljanje izložbe ispirisane francuskom umetnošću - najavila je Palkovljević Bugarski i rekla Makronu da je Matica srpska sjajno mesto za promociju francuske kulture.

Nova postavka u Galeriji MS za građane od oktobra

Nova stalna postavka u Galeriji Matice srpske u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka biće za građane otvorena od oktobra ove godine.

U martu ove godine u Matici srpskoj bila je postavljena izložba "Ispirisani Francuskom".

Informer

Srbija i Francuska

Poseta Makrona Matici srpskoj nastavak je razvijanja vekovne francusko-srpske kulturne saradnje.

Srbija i Francuska obeležavaju 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Srbija i Francuska uspostavljaju zvanične diplomatske odnose neposredno nakon Berlinskog kongresa, a od 1. januara 1879. Francuska ima ambasadu u Beogradu, a Srbija ima ambasadu u Parizu i konzulat u Strazburu.

Uporedo sa diplomatskom saradnjom, razvija se i kulturna razmena između dve zemlje, a danas se ona odvija uglavnom preko kulturnih centara. 

Što se tiče Francuske, ona se odvija se kroz aktivnosti Francuskog instituta u Srbiji, uz podršku i učešće Amabasade Republike Francuske u Srbiji. 

Međutim, pored Beograda, Francuska ima kulturne centre i u Novom Sadu i Nišu.

Danas Matica srpska ima oko 2.000 saradnika. Oni su uključeni u više desetina naučnih i razvojnih projekata, u okviru Odeljenja za književnost i jezik, Leksikografskog odeljenja, Odeljenja za društvene nauke, Odeljenja za prirodne nauke, Odeljenja za likovne umetnosti, Odeljenja za scenske umetnosti i muziku i Rukopisnog odeljenja.

Biblioteka Matice srpske ima više od 3.500.000 publikacija, a Galerija bogatu zbirku u kojoj je predstavljeno srpsko slikarstvo od 18. do 20 veka.

Makron je juče doputovao u Beograd, a drugog dana posete je u Novom Sadu.

Program posete drugog dana

Program posete 2. dan:

10.30 Obilazak Galerije Matice srpske u Novom Sadu

11.15 Obraćanje Makrona i Vučića na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji

15.30 Ceremonija otkrivanja ploče povodom završetka radova na aerodromu

15.50 Ispraćaj predsednika Francuske na aerodromu