30.08.2024.

12:02

Foto: Printscreen

Vesti

Obratili se predsednici Srbije i Francuske! Vučić: Verujem da ćemo uskoro da krenemo u posao sa 5G mrežom; Makron: Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju!


Obraćanje predsednika Makrona:

- Uvek smo ovde u čudnoj situaciji, trebalo bi da govorimo inteligentno o nečemu o čemu ljudi u publici znaju bolje od nas. Koja naša vizija? Ako smo mi ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji, to je zato što Srbija ima tu važnu ulogu u svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju i predsedava ovom grupom koju smo uspostavili u okviru ocd-a i ta grupa bi trebalo da koordiniše razgovore o ovoj temi. U februaru mesecu sledeće godine Francuska će organizovati samit.

- Potpisali smo i jedan sporazum juče koji je nosilac jednog ambicioznog projekta. Sve što smo juče potpisali nam omogućava da naše veze budu bolje struktuirane.

Informer

 

- Evropljani to sve gledaju sa distance, Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. Imamo kapacitete, imamo mogućnosti. Kineskim modelom veštačke inteligencije vlada Vlada Kine. Imamo američki model koji razvijaju privatne firme, to je drugačije i vidimo to na raznim temama. Imamo preduzetnike koji odlučuju o tome. Da stavimo čoveka u centar svega što se dešava, to je nešto što karakteriše Evropu i to treba da primenimo na veštačku inteligenciju, da ona bude u službi nečega što je naš kolektivni iteres.

- Zajedno treba da, ne kaskamo više, da investiramo više nego danas, da dostignemo nivo Kine i SAD, a onda i da definišemo pravila kako ćemo o ovoj temi razgovarati na svetskom nivou. To bi trebalo da bude zasnovano na tri S, prvo je nauka. Drugo S je standard, potreban nam je zajednički standard. Treće S su rešenja, potrebno je da imamo zajednička rešenja, koja će biti otovrena, to je važno i da imamo evropska rešenja. Glavni rizik naš je da zavisimo od standarda i rešenja koja neće biti evropski - rekao je Makron.

Obraćanje predsednika Vučića:

- Hvala vam na gostoprimstvu. Počastvovan sam što sam danas ovde i veoma srećan što, pre svega, ću moći vas da čujem, a ne da govorim dugo. Meni su spremili govor ovde od 30 stranica, stvarno neću da vas smaram, nemojte da brinete. Ono što je ono što je veoma važno to je da je pravo svakog čoveka da ima pristup električnoj energiji i zato i toliko ulažu u mrežu električne energije i zato su neki od najinovativnijih sistema. 

- Sve je zasnovano na inovacijama, na nauci... Još nismo uradili ni 5G mrežu ali verujem da ćemo i u taj posao da krenemo da uradimo. Posebno sam zahvalan, ovde u Novom Sadu imamo dobar tehnički fakultet, talentovane ljude, verujem da ćemo moći da uložimo više novca u budućnosti, da dobijemo još više studenata koji predstavljaju budućnost naše zemlje. Hvala i vama poštovani predsendiče koji ste ovde sa nama u Novom Sadu - rekao je Vučić.

Informer

 

Prethodno su dvojica predsednika premijerno obišli novu stalnu postavku, u kojoj je izložena nacionalna umetnost Srbije od 18. do 20. veka. Detaljnije o tome pročitajte OVDE.

Šta je Makrona oduševilo u Srbiji, pogledajte OVDE.