30.08.2024.

15:53

Foto: EPA

Vesti

Šolc: Iskopavanje litijuma u Nemačkoj je projekat od najvećeg prioriteta

- Potrebna nam je spremnost da uradimo ovako nešto širom Evrope. To nije tema samo kod nas, na mnogim mestima u Evropi postoje sirovine koje možemo da iskopavamo i koje su nam hitno potrebne - naglasio je Šolc tokom obilaska Rudarske uprave u Frajbergu, prenosi DPA.

Dodao je, međutim, da to zahteva spremnost da se sirovine iskopavaju i to ne samo u inostranstvu.

- Nemačka želi da postane nezavisnija kada su u pitanju sirovine - naglasio je kancelar.

Informer

 

Ministar ekonomije pokrajine Zaksonije Martin Dulig takođe se izjasnio za veće korišćenje sopstvenih sirovina.

- Ne možemo samo da gledamo na svet i verujemo da će drugi rešiti naše probleme. Sami smo odgovorni. Želimo da postanemo nezavisniji - kazao je Dulig, dodajući da Nemačka želi da pokaže da je moguće iskopavati litijum uz poštovanje visokim standarda.

- Mi smo zemlja automobila. Imamo interes da obezbedimo da dodatna vrednost ostane u Zaksoniji i da se naše sirovine i resursi koriste u skladu sa tim - poručio je on.

U Frajbergu se Šolc prvenstveno informisao o projektu rudarenja litijuma koji je planira kompanija Cinvald Litijum GmbH u planinama nadomak Altenberga.

Taj projekat treba da bude priznat i sproveden kao strateški u skladu sa nedavnom odlukom EU o kritičnim sirovinama.

Planirane su investicije veće od pola milijardi evra i otvaranje najmanje 400 novih radnih mesta.

Milion baterija za električne automobile bi se moglo proizvesti sa godišnjom količinom, a litijum se smatra ključnom sirovinom za proizvodnju baterija i drugih visokotehnoloških proizvoda.

Ovaj rudni metal se nalazi u baterijama električnih automobila. Samo u Evropi, očekuje se da će potražnja za električnim automobilima porasti 35 puta do 2050. godine.

Kompanija Cinvald Litijum GmbH planira da, zahvaljujući iskopavanjima u Altenbergu, proizvodi 15.000 tona litijum hidroksida kompatibilnog sa baterijama.

To bi pokrilo potrebu za proizvodnju milion baterija godišnje za električne automobile prosečne veličine.

DPA podseća da je EU nedavno postigla sporazum sa Srbijom u vezi sa litijumom.

Kancelar Šolc je povodom toga u julu boravio u Beogradu, gde je zajedno sa potpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovićem potpisao Memorandum o namerama, čiji je cilj da omogući ekološki prihvatljivu proizvodnju lakog metala, koji je izuzetno tražen u svetu, u dolini Jadra.

Na tom mestu, dodaje agencija, nalazi se najveće nalazište litijuma u Evropi, uz podsećanje da je desetine hiljada ljudi nedavno demonstriralo u Beogradu protiv planiranog iskopavanja.