30.08.2024.

20:27

Foto: Reuters

Vesti

Poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen! Ministarstvo spoljnih poslova Srbije o drami na Kosovu i Metohiji

- Upad do zuba naoružanih pripadnika Kurtijeve specijalne policije u institucije od kojih zavisi fizički opstanak Srba u četiri opštine na severu Kosova i Metohije vrhunac je antisrpske, anticivilizacijske i antievropske politike Prištine i predstavlja opasan korak ka eskalaciji najširih razmera.

Oni koji se nalaze na Kosovu i Metohiji po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i odgovaraju za bezbednost svih građana na Kosovu i Metohiji ne smeju da budu nemi posmatrači terora koji Kurti sprovodi, rušeći šanse za kompromisno i mirno rešavanje problema u južnoj srpskoj pokrajini. 

Beograd dosledno poziva na mir i dijalog, a Priština, budući da do sada nije na adekvatan način sankcionisana zbog permanentnog rušenja dijaloga i nasilja nad srpskim narodom, čini sve da situacija na terenu bude u toj meri promenjena da svaki dijalog postane izlišan. 

Poslednji je trenutak da Kurti bude sprečen u namerama da na zapadnom Balkanu raspali nove sukobe i dovrši plan etničkog čišćenja koji je samo u proteklih godinu i po dana rezultirao iseljavanjem 15 odsto Srba sa Kosova i Metohije, što konstatuje i Međunarodna krizna grupa. 

Umesto Kurtijevog nasilja i samovolje hitno nam je potrebna reafirmacija i oživljavanje dijaloga, jer politika Prištine ne doprinosi miru i pred sve odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici stavlja teške i opasne izazove, jer je očigledna uvertira u humanitarnu katastrofu i veoma ozbiljnu destabilizaciju regiona- navodi se u Saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.