Autor: Informer.rs

30.08.2024.

21:57

Foto: kosovoonline/reuters

Vesti

Šamar za Kurtija iz ambasade SAD u Prištini! Dovodi u opasnost građane i vojnike KFOR, pokazuje se kao nepouzdan partner

"Po nalogu političkih vlasti Vlade Kosova, Kosovska policija je danas, 30. avgusta, sprovela operacije protiv institucija koje podržava Srbija u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Pitanja u vezi sa strukturama na Kosovu koje podržava Srbija treba da se rešavaju kroz Dijalog koji vodi EU.

Ova akcija nije koordinirana ni sa jednim elementom međunarodne zajednice. Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri su dosledno tražili od Vlade Kosova da prioritet postavi koordinaciju sa međunarodnom zajednicom i da ne preduzima jednostrane akcije po pitanjima koja su na dnevnom redu Dijaloga uz posredovanje EU.

Neuspeh Vlade Kosova da odgovori na ove zahteve odražava stvarno i sve veće pogoršanje našeg partnerstva. Kao što smo ranije primetili, nekoordinisane akcije Vlade Kosova stavljaju građane Kosova i vojnike KFOR-a u veći rizik, nepotrebno eskaliraju regionalne tenzije i potkopavaju reputaciju Kosova kao pouzdanog međunarodnog partnera.

Dok je vlada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što je podržavala uspostavljanje i profesionalizaciju Kosovske policije tokom mnogo godina kao deo naše posvećenosti unapređenju bezbednosti i stabilnosti, vladina stalna instrumentalizacija Kosovske policije za sprovođenje nekoordinisanih akcija nije u skladu sa kosovskim obećava da će „nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnom zajednicom“. Postupci Vlade će uticati i na kvalitet i prirodu naše saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i njemu podređenim elementima", navodi se u saopštenju.