31.08.2024.

08:12

Foto: ATAIMAGES

Vesti

Vučić danas na Globalnom bezbednosnom forumu u Pragu! Imaće bilateralne susrete sa brojnim zvaničnicima

Vučić je sinoć u Praškom zamku prisustvovao Gala večeri priređenoj povodom ovogodišnjeg Foruma. On je naveo da učešće Srbije na Globalnom bezbednosnom forumu "GLOBSEC 2024" u Pragu ukazuje na predanost Srbije saradnji i doprinosu dijalogu u cilju stvaranja sigurnije i prosperitetnije budućnosti.

- Ove godine u Pragu posebno ćemo razmatrati teme poput globalne stabilnosti, energetske sigurnosti i tehnoloških inovacija - napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav. Predsednik je sinoć razgovarao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

- Čestitao sam Ursuli fon der lajen na nagradi na ovogodišnjem @globsecthinktank i izrazio nadu da ćemo nastaviti zajedničku borbu za napredak i ubrzanje evropskog puta Srbije, kao i da ćemo konkretizovati Evropski plan za ekonomski rast Zapadnog Balkana, na dobrobit svih građana regiona - naveo je predsednik Vučić na Instagramu.

GLOBSEC Forum, jedna od najistaknutijih evropskih platformi za dijalog, ima za cilj da ukaže na rastući značaj Centralne i Istočne Evrope u globalnoj bezbednosti. Kako je najavljeno, na forumu će se razgovarati o ključnim globalnim izazovima uključujući pitanja bezbednosti, ekonomije i međunarodnih odnosa.

Forum će otvoriti češki predsednik Petr Pavel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. GLOBSEC ove godine okuplja šefove država i vlada i ministre odbrane i spoljnih poslova iz 27 zemalja, a pored njih na forumu učestvuju i predstavnici velikih kompanija, intelektualci i predstavnici nevladinih organizacija, ukupno skoro 2.000 učesnika iz 70 zemalja.