31.08.2024.

08:35

Foto: printscreen

Vesti

Amerikanci besni na Kurtija! Provokativne i nekoordinisane akcije lažne države

- Kao što je američka ambasada jasno saopštila, SAD su zabrinute zbog nastavka nekoordinisanih i provokativnih akcija Vlade Kosova. Cenimo rad onih, uključujući Eulex i Kfor, koji sprečavaju nasilje i pozivamo na kontinuiranu suzdržanost svih strana i onih koji su pogođeni - naveo je O'Brajen na platformi X, nakon upada tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu KiM i druge srpske institucije.

On je zatražio od "Kurtija i njegove vlade da se konsultuju i koordinišu s međunarodnom zajednicom" i da "obustave nekoordinisane akcije koje negativno utiču na partnerstvo" SAD i privremenih institucija u Prištini.

Tzv. kosovska policija upala je juče u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je, nakon upada policije u zgrade Privremenih organa na severu KiM, da oni više neće raditi. 

Srpska lista uputila je zahtev za hitan sastanak ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicima Kfora, koji bi se održao danas.

Predsednik Vlade Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice nakon upada pripadnika specijalne jedinice tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu KiM, dok je direktor Kancelarije za KiM petar Petković istakao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti krenuo u gašenje svih srpskih institucija na severu pokrajine, koje bi trebalo da budu baza za formiranje ZSO.