31.08.2024.

08:38

Foto: Fotoilustracija/Reuters/Pixabay

Vesti

Mnogo su nervozni zbog Makronove posete! Prištinu razbesnela izjava francuskog predsednika - šta stoji iza jednostranog poteza Aljbina Kurtija?

On je za RTS, povodom jučerašnjeg upada takozvane kosovske policije u zgrade Privremenih organa u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije, da se radi o institucijama od vitalnog značaja za opstanak Srba na KiM, koje pružaju minimum javnih usluga i preko kojih se obezbeđuju plate, penzije, socijalna davanja.

- Nije tačno kako kažu u Prištini da je to obračun sa paralelnim institucijama. Ne postoje paralelne institucieje kada su to legalne institucije Srbije na KiM. Ono što je nelegalno i nelegitimno su opštine koje vode albanski gaulajteri u četiri opštine na severu KiM, gde su sa 300, 400 glasova zauzeli srpske opštine i srpske zgrade i tamo gde Srbi niviše mogli da ostvaruju svoja prava imali smo izmeštene prostorije. Kosovska policija je u te prostorije upala - rekao je Petković.

Informer

Dodao je i da tzv. kosovska policija nije upala samo u zgrade privremenih organa već i u biro Kancelarije za KiM, PIO fond, u Leposaviću u Institut za srpski jezik i kullturu, Kancelariju za mlade.

- Reč je o nasilnom potezu Aljbina Kurtija. Ovim potezom je srpski narod doveden pred svršen čin. Umesto da se ide na deeskalaciju, imamo 30 novih eskalatornih poteza od strane vlasti u Prištini - rekao je Petković.

On je naglasio i da vreme kada su upali u te prostorije, u 16.40, kada u njima nije bilo zaposlenih, govori da je moguće da su čekali da francuski predsednik Emanuel Makron završi posetu Beogradu, jr su zbog te posete bili mnogo nervozni.

- Mnogo su nervozni zbog te posete koja je bila više nego prijateljska i zbog ugovora koji su potpisani, između ostalog i o kupovini Rafala. Njima ne odgovara dodatno pozicioniranje Srbije na međunarodnoj sceni, posebno kada je reč o EU. Iznerviralo ih je i što je Makron rekao da osuđuje jednostrane poteze Kurtija, da prati situaciju i težek položaj Srba na KiM i da ZSO mora da bude formirana. Očigledno je ta nervoza dovela i do ove nove jednostrane akcije Aljbina Kurtija - rekao je Petković.