Autor: Informer.rs

31.08.2024.

10:58

Foto: printscreen

Vesti

Sastanak za sastankom: Vučić razgovarao sa Kristijanom Šmitom!

Prethodno, Vučić se sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednikom Finske Aleksandrom Stubom, kao i sa bivšim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Tokom foruma, predsednika Vučića u Pragu očekuju brojni bilateralni sastanci, a on će potom učestvovati na panelu "Pridruživanje Zapadnog Balkana EU". 

Ranije je najavljeno da će se na forumu razgovarati o ključnim globalnim izazovima, uključujući pitanja bezbednosti, ekonomije i međunarodnih odnosa. 

Prethodno je predsednik Vučić razgovarao sa Miroslavom Lajčakom.

- Srbija ostaje odgovoran partner EU u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, ali će iskoristiti sva raspoloživa diplomatska sredstva da ne dozvoli teror nad svojim narodom - napisao je Vučić na Instagramu nakon sastanka sa Lajčakom na Forumu GLOBSEC u Pragu.

Predsednik Srbije je naveo da je imao "otvoren i iskren razgovor" s Lajčakom kome je preneo "izuzetnu zabrinutost zbog najnovijeg nasilja na Kosovu i Metohiji, ponovnog kršenja prava i ugrožavanja bezbednosti srpskog stanovništva bahatim i nelegalnim potezima Prištine".

- Zatražio sam konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica - ne samo u osudi ovakvih poteza, već i u njihovom sprečavanju i zaštiti Srba - napisao je Vučić.