31.08.2024.

11:08

Foto: Tanjug

Vesti

Hitan sastanak zbog situacije na KiM! Svi ambasadori zemalja Kvinte danas sa Srpskom listom: Glavna tema nova Kurtijeva provokacija

Delegacija Srpske liste potom će imati sastanak u komandi KFOR-a Kfora sa vršiocem dužnosti komandanta ove misije, a potom će razgovarati i sa šeficom UNMIK-a Karolin Zijade.

Srpska lista sinoć je uputila zahtev svim međunarodnim predstavnicima za hitan sastanak nakon novih upada tzv. kosovske policije u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Srpska lista je na konferenciji za medije sinoć navela da će od međunarodnih predstavnika zahtevati odgovore zbog čega nisu sprečili ove poteze Kurtija i na koji način planiraju da zaštite Srbe. Tzv. kosovska policija upala je juče u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Akciju Prištine osudili su misija EU u Prištini, kao i ambasada SAD i ambasadori Nemačke, Velike Britanije i Francuske. Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen zatražio je od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da prekine nekoordinisane i provokativne akcije, koje, kako je naveo, "negativno utiču na partnerstvo" SAD i Prištine.

Podsetimo, trenutno se na mostu u Kosovskoj Mitrovici nalaze pojačane snage Kfora. Više o tome pročitajte OVDE.