Autor: Informer.rs

31.08.2024.

11:36

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vesti

ZAGRMEO PREMIJER SRBIJE: Gde su sad NVO, da kažu bar reč o Kurtijevom teroru na KiM?!

- Ti koji galame svaki dan, ovde u Beogradu, Novom Sadu ili Nišu su plaćeni od onih koji im kažu da nisu nadležni za Kosovo i Metohiju. Zato vam te NVO, koji nam svaki dan drže predavanje o ljudskim pravima i slobodama, ne kažu ni reč o tome šta se dešava u pokrajini Kosovo i Metohija. Nikada ni reč - podvukao je Vučićević.

Vučević je ocenio da su Kosovo i Metohija "van njihovog domašaja".

- I zato ih se ne tiče šta se tamo dešava - ko je od Srba uhapšen ili upucan, da li su deca prebijena, da li nam upadaju u domove zdravlja, opštine, ni da li može da se donese lek ili neka namirnica. Tako glasno ćutanje je prosto neverovatno - istakao je premijer.

"Neodrživo, ali ne smemo nasesti na provokacije"

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas, povodom upada tzv. kosovske policije u srpske institucije na severu KiM, da se nastavlja teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM, pre svega na severu i da je situacija gotovo neodrživa, ali da ne smemo da nasednemo na provokacije. 

- Situacija je gotovo neodrživa. Mi ne smemo da nasedemo na provokacije, ne smemo da uvedemo Srbiju u rat. Kurtijev cilj jeste da naši živci budu potpuno istrošeni, istanjeni, da dođe do ishitrene reakcije naše države i da naravno odemo u pravcu u kojem ne želimo da idemo i ne treba da idemo, to su sukobi, ratovi - istakao je Vučević nakon obraćanja na centralnom godišnjem okupljanju dijaspore i Srba iz regiona održanom u Skupštini Srbije.

Dodao je da ne treba da zaboravimo da na teritoriji KiM postoje i trupe KFOR-a, odnosno NATO alijanse i izrazio uverenje da KFOR ima svest o svojoj odgovornosti po pitanju bezbednosti. 

Vučević je istakao da svi građani na KiM pozdravljaju jasnu poruku komandanta KFOR-a da ta misija ne daje saglasnost za otvaranje mosta na Ibru koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni i južni deo. 

- Međutim, veoma sam zabrinut kako će Srbija opstati na KiM, jer nakon jučerašnjih upada i zauzimanja opštinskih uprava, institucija na severu KiM, ostaje Kurtiju još samo da nam upadnu u škole i vrtiće i to je to. U sve je upao i sve je zatvorio i svaki put vidimo reakcije koje su oštre, ali bez nekog rezultata - rekao je Vučević.

Naglasio je da nije vreme da međunarodni faktor samo daje saopštenja, nego da preduzmu konkretne akcije. 

- To je njihova  obaveza. To nije pitanje njihove dobre volje. Oni su isto potpisnici Kumanovskog sporazuma i donosioci Rezolucije 1244 - naveo je Vučević.