31.08.2024.

13:18

Foto: Informer.rs/printscreen

Vesti

Vučić u Pragu: Imali smo mnogo važnih sastanaka sinoć i jutros - drago mi je da smo bili ovde!

Vučić je danas na marginima Panela imao mnogobrojne susrete, između ostalih i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom...

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić najavio je dolazak češkog predsednika i premijera.

- Imali smo mnogo važnih sastanaka sinoć i jutros. Jedan je bio razgovor sa češkim predsednikomPetrom Pavelom, koji će uskoro doći u posetu Srbiji, kao što će i češki premijer uskoro doći u Beograd - rekao je Vučić.

On je rekao da su govorili o bilateralnim odnosima i da Srbija ima mnogo čeških investitora te će saradnja između dve zemlje da se nastavi.

Važni sastanci 

- Imao sam veoma važan razgovor sa Ursulom fon der Lajen o svim važnim pitanjima i u svetlu svega na KiM. O tome sam otvoreno razgovarao i sa Miroslavom Lajčakom. Svi mislimo da Kina ima značajnu ulogu u vezu sa uspostavljanjem mira u svetu, pa ćemo u skladu sa tim uputiti molbe Kini da se što pre uključi u rešavanje problema. Bilo je mnogo drugih razgovora, videli ste i panele - rekao je Vučić.

On je dodao da ga očekuje ručak sa češkim predstavnicima i rekao je da je zadovoljan svim razgovorima.

- Drago mi je da smo bili ovde, da možemo da obnovimo stare i napravimo nove kontakte. Nadam se da ćemo do kraja godine da vidimo jasan napredak Srbije na Evropskom putu, ali bi bilo neozbiljno da kažem da ćemo da budemo u EU do 2028.ili 2029. godine. Plašim se, ipak, da nisam promašio u toj proceni, kao ni u proceni dalje eskalacije na ratištima širom sveta - dodao je Vučić.

Glavna tema situacija na KiM

- KiM je sa Lajčakom bila jedina tema. Važno je što su EU i SAD osudili Kurtija, važno je što KFOR čvrsto drži most na Ibru. Ne razumem šta je smisao osim želje da se isprovocira srbija, niti šta je krajnji rezultat koje prištinsko rukovodstvo vidi. Okupirate neku zgradu ili sobu mesec dana i šta ste postigli, šta ste uradili? Pritom jasno pokazujete da sve radite bez dogovora sa svojim partnerima koji su vas napravili i radite na destabilizaciji celog regiona - rekao je Vučić.

On je istakao da predstavnici Srpske liste imaju razgovor sa Kvintom u Prištini i rekao da će srpski narod da dobija sva svoja primanja.

- Nastavićemo da investiramo i pokušaćemo da sačuvamo mir našeg naroda na KiM. Jedina sitnica koja nije loša je da polako ali sigurno ceo svet počinje da razume ko je taj koji suštinski pravi probleme - dodao je.

O Šolcu i litijumu 

 

- Šolc sutra ima izbore u Saksoniji i Turingiji. On je u finišu svoje kampanje otišao da otvara radove na rudniku litijuma. Nije imao bilo kakve sukobe ili probleme. Zna da je to jasan signal nemačkoj industriji da ide napred, da će auto industrija moži da radi najbolji posao za nemačku državu i građane - rekao je Vučić.

On je istakao da su Nemci "ozbiljniji, manje površni i odgovorniji prema svojoj budućnosti".

- Bez garantija za zdravlje ljudi i za punu zaštitu životne sredine neću ni da razgovaram s njima. Čekaju me i razgovori sa Rio Tintom, dobro neka se pripreme. Dugo ćemo da razgovaramo. Imamo i mi neke sumnje, izrazićemo ih, pa da vidimo postoje li rešenja ili ne. važno je da naša zemlja gura snažžno napred. Nismo imali sreće s poljoprivredom ove godine zbog velike suše, ali naša industrija nosi rast, industrijska proizvodnja raste izuzetno dobrim tempom. Problem je energetika, ovde sam o tome razgovarao sa svima - dodao je.