31.08.2024.

18:34

Foto: Ministarstvo bez portfelja

Vesti

Milićević na saboru dijaspore: Hvala vam što ste uz Srbiju, i neka naše jedinstvo bude naša najveća snaga!

Skup je organizovao kabinet ministra bez portfelja zaduženog za odnose s dijasporom Đorđa Milićevića.

Na otvaranju centralnog godišnjeg okupljanja Srba iz dijaspore i regiona učesnicima se obratio premijer Srbije Miloš Vučević u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Informer

 

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da je Srbiji danas više nego ikad neophodno jedinstvo i snaga kako bi opstali ne u materijalnom nego suštinskom, odnosno životnom smislu.

Premijer je, otvarajući skup "Jedinstvo i snaga - Srbija" koje se održava u Domu Narodne skupštine, rekao da nam je snaga potrebna ne da bismo se junačili ili nekome naudili, već da izdržimo sve izazove sa kojima se suočavamo.

- Kada imamo situaciju da je zabranjena ćirilica tamo gde žive Srbi, kada je naša crkva osporavana, kada smo mi koji smo izgubili najviše ljudi i koji smo žrtve genocida optuženi za genocid, onda razumete da nam je potrebna snaga da bismo sačuvali državu, a to ne možemo ako nismo jedinstveni - istakao je Vučević.

Premijer je obraćanje završio rečima našeg velikog pesnika Alekse Šantića:

- I svuda gde je srpska duša koja,Tamo je meni otadžbina moja, moj dom i moje rođeno ognjište.

Informer

 

Ministar je istakao da impresivan broj delegata svedoči o značaju koji dijaspora pridaje našoj zajedničkoj budućnosti .

- Ovaj skup ne predstavlja samo forum za razmenu ideja i iskustava, već i simbol naše zajedničke rešenosti da radimo na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i na jačanju ekonomskih, obrazovnih i naučnih veza između Srbije i dijaspore. Hvala vam što ste danas ovde, hvala vam što ste uz Srbiju, i neka naše jedinstvo bude naša najveća snaga – istakao je ministar Milićević.

Himnu Srbije na otvaranju skupa otpevala je devojčica iz Orahovca sa Kosova i Metohije Pavlina Radovanović,koja je burno pozdravljena aplauzima prisutnih u Domu Narodne skupštine.

Informer

 

Učesnicima skupa obratili su se i izaslanik patrijarha Porfirija vladika Iliarion i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Otvaranju je prisustvovala i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. Na tematskom panelu "Privredni potencijali Srbije EKSPO 2027 – Skok u budućnost 2027 i uloga dijaspore", izlaganja su imali ministarka nauke Jelena Begović, direktor projekta EKSPO 2027 Dušan Borovčanin, predstavnici minstarstava finansija i privrede, kao i Privredne komore Srbije. U popodnevnom delu skupa izlaganja će na panelu "Uloga dijaspore u procesu očuvanja kulturnog, obrazovnog, nacionalnog i verskog identiteta" imati ministar kulture Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Skup se nastavlja sutra panelom "Uloga dijaspore u jačanju međunarodnog ugleda Republike Srbije i očuvanju nacionalnih i državnih interesa" na kome će se učesnicima obratiti ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev.

Skup se završava u nedelju popodne usvajanjem zaključaka i predloga za dalje aktivnosti u jačanju veza matične države i dijaspore.