31.08.2024.

19:50

Foto: Tanjug

Vesti

Petković: Ratni huškači iz Prištine sa Osmani najveća pretnja miru u Evropi

- Ratni huškači iz Prištine, čiji je Vljosa Osmani portparol pred međunarodnom javnošću, danas su najveća pretnja miru i demokratiji u Evropi, i njihova opsesivna misija je da Srbiju uvuku u sukobe sa NATO, ne mareći za tragične posledice koje bi to imalo ne samo po Srbiju i srpski narod - naveo je Petković u saopštenju.

Kako je ocenio, patološka mržnja Vljose Osmani prema Srbiji i Srbima izbija iz nje u svakoj prilici, pa i na međunarodnim skupovima poput Globseka, gde se bez trunke srama pojavila da govori o demokratiji i ljudskim pravima, samo dan nakon što je Priština na sever Kosova i Metohije poslala svoje nacionalističke falange da terorišu srpski narod i napadaju srpske institucije".

Prema njegovim rečima, Osmani, koja se lažno izdaje za takozvanu predsednicu takozvanog "Kosova", jeste zapravo "predstavnica jednog bizarnog pravnog provizirijuma i tamnog vilajeta na geografskoj karti, gde je postalo normalno i dopustivo sve ono što je sramno i nedopustivo igde drugde u civizovanoj Evropi". 

Nivo nasilja i obespravljenosti koje svakodnevno trpe i preživljavaju Srbi na Kosovu i Metohiji ne postoji nigde u mirnodopskim svetu, naglasio je Petković uz ocenu da je "neverovatno što predstavnici evropske političke i akademske zajednice okupljeni na Globseku trpe Vljosu Osmani i njene cinične parole o ljudskim pravima, i što uopšte tolerišu prisustvo predstavnika Prištine na jednom forumu koji bi trebalo da se bavi mirom i bezbednošću na našem kontinentu". 

- Cinizam i lažljivost predstavnika Prištine koji mesecima svoje etnonacionalističko divljanje kriju iza fraza o vladavini prava, jeste uvreda za svakog ko iskreno želi mir i demokratiju na našem kontinentu - ocenio je Petković.

On je izrazio nadu da će "umesto sa tolerisanjem njihove ratnohuškačke kampanje, etnonacionalisti iz Prištine konačno biti suočeni sa sankcijama i izolacijom, jer sve drugo bila bi poruka podrške nasilju nad miroljubivim i golorukim srpskim narodom na Kosovu i Metohiji".