01.09.2024.

10:11

Foto: printscreen

Vesti

Đurić Alijevu zahvalio na čvrstom stavu po pitanju nepriznavanja tzv. Kosova

Šef srpske diplomatije je, zahvaljujući na srdačnom dočeku, istakao da je Srbija jasno i nedvosmisleno opredeljena za dalje jačanje političkog dijaloga i intenziviranje sveukupne bilateralne saradnje sa Azerbejdžanom, izrazivši uverenje da će prijateljstvo dveju zemalja u budućnosti biti još snažnije i plodotvornije.

Tokom susreta Đurić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Alijevu preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ocenivši da dodatnu snagu strateškom partnerstvu Srbije i Azerbejdžana nesumnjivo daje prijateljstvo koje neguju dva predsednika.

Đurić je zahvalio zbog čvrstog i nedvosmislenog stava Azerbejdžana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, konstatujući da odnose naših dveju zemalja karakteriše tradicionalno prijateljstvo, međusobno poštovanje, razumevanje i podrška.

- Visoko uvažavamo Vašu podršku naporima Srbije da sačuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet i, s tim u vezi, želim da istaknem i punu podršku Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Azerbejdžana - poručio je Đurić.

Srbija će, prema njegovim rečima, nastaviti da posvećeno radi na zaštiti svojih državnih i nacionalnih interesa, kao i na očuvanju mira i stabilnosti u regionu i ekonomskom povezivanju i napretku zapadnog Balkana.

Osvrnuvši se na aktuelna geopolitička dešavanja, šef srpske diplomatije ocenio je da je partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Azerbejdžana posebno važno imajući u vidu turbulentne događaje u globalnoj areni.

U razgovoru je konstatovano da postoji veliki prostor za unapređenje ekonomske saradnje, koja ima veliki potencijal da sustigne postojeći visoki nivo političkih odnosa i prijateljskih veza, kao i za nastavak razvoja saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa.