01.09.2024.

14:05

Foto: Informer

Vesti

MIlićević na manifestaciji "Jedinstvo i snaga - Srbija": Ponosan sam da ste jasno poslali poruku da bez obzira gde živeli i radili, vaša država je Srbija!

Srbi iz rasejanja istakli su da pružaju apsolutnu i bezrezervnu podršku državnim rukovodstvima Srbije i Republike Srpske u sprovođenju odluka „Svesrpskog sabora", a na kom su definisani srpski nacionalni interesi u 21. veku.


Istaknuta je jednoglasna podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji i osuđujen teror koji režim Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom. Svi predstavnici srpske dijaspore obavezali su se da će u zemljama u kojima žive raditi na plasiranju istine i svedočiti o zaločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji. Istovremeno će se zalagati da se obezbedi mir, bezbednost i pravo na ličnu svojinu za Srbe i sve druge ugnjetene nacionalne zajednice na teritoriji pod privremenom kontrolom vlasti u Prištini. Svako udruženje i pojedinac će u skladu sa svojim mogućnostima pomagati našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji.


- Srpski jezik, ćirilično pismo, naša istorija, kultura i tradicija su simboli našeg naroda. Ukoliko tih simbola nema, nema ni našeg naroda gde god se on geografski nalazio. Ukoliko zaboravimo svoju istoriju, izgubićemo i svoju budućnost. Stoga, kao prioritet ističemo značaj ovih simbola i obavezujemo se da ćemo raditi na njihovom očuvanju i promovisanju gde god živeli - istaknuto je u zaključcima skupa.

- Srbija je uvek bila jaka samo onoliko koliko je jedinstvena. Saglasni smo da je u periodu izazova, iskušenja i najvecih pritisaka, najvažnije nacionalno jedinstvo. Svi zajedno ćemo raditi na prevazilaženju podela i jačanju jedinstva među našim sunarodnicima gde god oni živeli. Naš zajednički imenitelj je Srbija, naša trobojka simbol je našeg jedinstva. Ističemo neophodnost jedinstvenog pristupa u izveštavanju o ključnim nacionalnim i državnim pitanjima u svim medijima na srpskom jeziku. Saglasni smo da samo ekonomski jaka i stabilna Srbija može da obezbedi suverenost i nezavisnost, da sačuva naš narod u regionu i bude garant mira, stabilnosti i napretka za svakog našeg gradanina. Stoga apsolutno podržavamo sve aktivnosti usmerene na privredni razvoj, ubrzanu modernizaciju i razvoj infrastukture u Srbiji, prvenstveno plan „Skok u budućnost - Srbija 2027", kao i sve druge projekte koji vode Srbiju u zajednicu najrazvijenijih zemalja Evrope i sveta - navedeno je u zaključcima za koje su glasali svi učesnici sabora dijaspore. 


Istaknuta je i neophodnost jačanja patriotskog duha i osećaja pripadnosti među mladima, kako u matičnoj državi, tako i u rasejanju. 


- Smatramo da je projekat tematskih letnjih kampova koji se vec drugu godinu zaredom u organizaciji Kabineta ministra zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom jedan od najboljih mehanizama za ostvarenje ovog cilja. Saglasni smo da ovi kampovi postanu tradicionali i obavezujemo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da svake naredne godine što više mladih iz rasejanja učestvuje u ovim kampovima u Srbiji. Kulturno-umetnička društva, srpske dopunske škole i kulturni centri u inostranstvu, kao i sportska društva, jesu neka od najvažnijih mesta u kojima se cčva i jača naš nacionalni identitet. Neophodno je da krovni savezi u svakoj državi odrede prioritete u ovim oblastima i da sa konkretnim projektima konkurišu kod institucija matične države koja će im pružiti pomoć - takođe se navodi u usvojenim zaključcima.


Manifestacija „Jedinstvo i snaga - Srbija" je uvod u mesec obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori. Udruženja i organizacije Srba u saradnji sa Diplomatsko-konzularnim predstavništvima tokom septembra meseca obeležiće ovaj praznik srpskog jedinstva manifestacijama na više lokacija širom Evrope. Centralna proslava praznika u dijaspori održaće se 15. septembra u prostoru Generalnog konzulata u Minhenu, uz prisustvo više hiljada naših sunarodnika.


Kolika je važnost sabranja dijaspore u Domu Narodne skupštine dovoljno govori činjenica da su se učesnicima obratili i izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, kao i izaslanik Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija vladika novobrdski Ilarion. Pored potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, koji je govorio u uvodnom izlaganju, na panelima su sa ucesnicima razgovarali i ministri nauke Jelena Begović, prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministar kulture Nikola Selaković i unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Na pitanja učesnika odgovarali su  i predstavnici ministarstva privrede, finansija, spoljnih poslova, a prisutna je bila i predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. Skup su uveličali i time pokazali srpsko jedinstvo gde god živeli i potpredsednik Vlade Severne Makedonije Ivan Stoiljković i ministar u Vladi Republike Srpske Zlatan Klokić.


- Ponosan sam da ste jasno poslali poruku da bez obzira gde živeli i radili i koji pasoš nosili, vaša država je Srbija. A ja vam obećavam - vaša država će uvek biti uz vas! Živela Srbija! Da budemo jedinstveni gde god bili - zaključio je u završnom izlaganju ministar Đorde Milicević, koji je i bio organizator ovog skupa.