02.09.2024.

10:40

Foto: printscreen

Vesti

Predsednik Vučić u Republici Srpskoj - Za mene je jedini cilj jeste da svi živimo u miru! (VIDEO)

- Uvek se najbolje osećate kada ste sa svojim ljudima. Mnogo sam srećan što sam ovde - poručio je Vučić i odgovorio na pitanje o premijeru lažne države Aljbinu Kurtiju.

Gledao sam onaj u smedranu i gledao sam moskovski cirkus kao najbolji u svetu u tom trenutku, ali ovakvog cirkusa kakav su u stanju da prave Aljbin Kurti i neko poput Čanka i Sonje Biserko, takav cirkus još nisam gledao. Srbi sa Kosova i Metohije ostaće na Kosovu i Metohiji uprkos želji i Aljbina Kurtija i Nenada Čanka i Metohije da nestanu. Na pamet mi ne bi palo da tako nešto smislim. Kratko, ali glupo - poručio je predsednik Vučić. 

- Ja sam razgovarao sa francuskim predsednikom o svim važnim temama. Jedina politika koju opozicija vodi jeste napad na Vučića. Naša politika je da mi razvijamo Republiku Srbiju, da pomažemo Srpsku i da želimo mir. Dugo sam razgovarao sa Makronom, do četiri ujutru, ponovo, pa smo ujutru išli za Novi Sad. Trudim se da gradim mostove. Za mene je jedini cilj jeste da svi živimo u miru. Gledam pravo, ravno ispred sebe, ne obazirući se na ove koji padaju drvlje na mene - poručio je Vučić. 

Informer

 

11.55 - Odgovaranje na pitanje novinara

Milorad Dodik se obratio okupljenim novinarima. Poručio je da zajedno čine sve da poboljšaju život sugrađana.

- Od Srbije se očekuje da se razvija i kao takva da bude garant mira i slobode. Mi volimo kada je Srbija snažna. Ona je garant mira i slobode na ovim prostorima. Naši odnosi se razvijaju maksimalno i naši odnosi nisu bili prisniji nego od kada je predsednik Vučić na vlasti. Mi ne želimo ništa drugo osim Dejtonskog sporazuma. Nastavićemo dalje da radimo. Hvala predsedniku Vučiću na svemu - poručio je Dodik. 

11.45 - Obilazak novo izgrađenog Doma zdravlja 

- Sve izgleda čisto i lepo - poručio je predsednik Vučić obilazeći Dom zdravlja u Stanarima.

11.30 - Obraćanje predsednika Vučića

- Za mene je danas ogromna čast što sam ovde, i presrećan sam zajedno sa vama. Pre svega dragi građani presrećan sam što sam ovde sa vama na otvaranju prelepog Doma zdravlja. U njega je uloženo preko 1,8 miliona evra. Nastavićemo da koliko god možemo da pomažemo. Želim samo jednu stvar da vam kažem. Otac mi je iz sela kod Bugojna. Uvek se pominjala Srbija i govorili su sve najlepše o Srbiji. Nisam umeo da razumem odakle tolika ljubav - rekao je Vučić i podsetio je okupljene i na veliku ljubavi prema Srbiji još iz vremena kad je bio dete i išao u očevo rodno selo Čipuljići kod Bugojna. Seća se, veli, sa koliko je ljubavi narod i tada govorio o Srbiji, još u Jugoslaviji.

Informer

 

- Mi poštujemo sve u regionu i nemamo protiv nikoga ništa. Želim samo da se poštuju propisi i Dejtonski mirovni sporazum. Zato će Srbija uvek da bude garant mira i Dejtonskog sporazuma i garant Republike Srpske. Uvek su imali najlošije reči o nama. Ja vam ovde ne dajem prazna obećanja. Srbija je mala u odnosu na velike sile. Nikada nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda. Neverovatno je da Republika Srpska nastavlja da postoji. Imaćete podršku Srbije u svakom projektu. Znamo da ćemo imati uvek ljubav od naroda iz Republike Srpske. Ovaj Dom zdravlja koristiće vašoj deci, starima, služiće da im obezbedite najbolje lečenje. Zato vas molim da gradite najbolje objekte, da gledate kako da poštujemo sve ljude i da u svakom trenutku znamo gde pripadamo - poručio je Vučić. 

Informer

 

Građanima Stanara se zahvalio na veličanstvenom dočeku i poručio da šta god grade, grade najbolje i za ponos, da živimo u miru, da poštujemo sve druge nacionalnosti, ali da se nikada ne odreknemo svogt srpskog imena i prezimena.

- Mnogo vas volim, živela Srpska, Živela Srbija - zaključio je predsednik čije su reči okupljeni pozdravili gromkim aplauzom i glasnim povicima odobravanja.

Vučić je zamolio Miroslava Janjanina koji je spevao i otpevao pesmu Srbiji, jedinoj i najdražoj, svojoj sudbini i svojoj zakletvi, da je otpeva ponovo.

11.18 - Obraćanje Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske 

- Istorijski dan za Stanare jeste to što je došao predsednik Vučić. Aleksandar Vučić može da se nazove ujediniteljom. Uvažene zvanice i narode sretan vam Dom zdravlja, da što manje ulazite u njega, ali da znate da postoji. Hvala Srbiji što ga je u celosti finansirala. Republika Srpska ne stoji, zato što je to Srbija, ona je motor. Vučić joj je dao snagu, on ju je obnovio. RS važna je za Srbiju, promenjen je odnos Republike Srpske u međunarodnim odnosima. Nikada se više neće desiti oluja za srspki narod. Jednog dana smo se dogovorili da sve zajedno radimo. Ovaj Dom zdravlja se zove "Srbija" i važno je da slobodno mislimo, jer smo narod slobode i mira. Srbija je sama, bez pritiska, preuzela obavezu da brani srpski narod. To i nama daje snagu. Nećemo da dozvolimo da nam uruše slobodu. Danas se mi smatramo da smo jeres, da smo mi oni koji nešto koče. Dvadeset godina vodim RS na različitim funkcijama, ona nije bila predviđena da postoji, data je Dejtonskim sporazumom da postoji. Ostanimo okupljeni oko ideje Republike Srpske, Srbije i oko predsednika Vučića koji vodi mudru politiku. Neka vodi srpski narod - poručio je Dodik. 

Informer

 

11.13 - Obraćanje Nenada Stevandića, predsednika Skupštine Republike Srpske 

- Skidam kapu i više od kape predsedniku Vučiću. Sve što ste radili uklesali ste u kamen i to se neće moći izbrisati, ne samo u Republici Srpskoj. O tome će suditi istorija. Hoću da ostanemo složni, jedinstveni, bez zavade. Mi smo danas opet u teškom vremenu i treba da se okrenemo jedni ka drugima. Mnoge stvari na ovome svetu se ljuljaju i ne možemo nikome da verujemo, a jedino možemo da verujemo Srbiji - poručio je Stevandić. 

Informer

 

11.08 - Obraćanje načelnika opštine Stanari Radojice Ćelića

Okupljenim građanima i predstavnicima vlasti obratio se načelnik opštine Radojica Ćelić.

- Svaki stavnovik ove Republike zaslužuje da ima kvalitetan život i zato nam je izgradnja Doma zdravlja bilo prioritet. Predsedniče Vučiću nadam se da smo opravdali vaše poverenje. Ovaj izgrađen objekat stajaće kao spomenik. Danas je istorijski dan u Stanarima. Živela Republika Srpska, živela Republika Srbije - istakao je Ćelić. 

Informer

 

11.05 - Intoniranje himne "Bože pravde"

Svečanost je počelo intoniranjem himne "Bože pravde" i pesmom o Republici Srpskoj. 

Informer

 

"Hvala Vučiću"

Narod se u Stanarima u Srpskoj već okupio u velikom broju da dočeka predsednika Srbije. Nose transparente sa natpisima: "Hvala Vučiću" i "Stanari vole Vučića" "I Stanari su Srbija".

Radovi na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja u Stanarima su počeli pre dve godine, na mestu gde se nekad nalazila stara ambulanta koja je srušena. 


Objekat Doma zdravlja je površine oko 1.750 metara kvadratnih, ima prizemlje i dva sprata, obuhvata porodičnu hitnu, biohemijsku labaratoriju, stomatologiju, a u narednom periodu u planu je širenje u smislu službi - pedijatrija, ginekologija, radiologija.

U Domu zdravlja je zaposleno 59-oro ljudi, koji pružaju zdravstvene usluge za oko 5.400 pacijenata. 
Izgradnju doma zdravlja je finansirala Vlada Republike Srbije, a projekat je koštao oko 3,7 miliona konvertibilnih maraka. 


Dom zdravlja se nalazi u centru opštine neposredno uz regionalni put Doboj - Prnjavor.
Kamen temeljac položen je 15. jula 2022. godine u prisustvu tadašnjeg predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović, ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića i konzula Srbije u Banjaluci Vesne Marinković.