02.09.2024.

15:05

Foto: Fotoilustracija/Insajder

Vesti

Marinika slaže čim zine! Najbolji dokaz je ovaj video o iskopavanju litijuma u Francuskoj i Nemačkoj!

- Vidim da se u Francuskoj ne kopa, kao ni u Nemačkoj iako je gospodin Šolc bio ovde, naravno u skladu sa sa interesima svoje države. Ali hajde neka kopa prvo Nemačka, neka kopa prvo Francuska, pa onda da vidimo... - rekla je Tepić. 

Ipak, samo jedan od dokaza da Marinika masno laže je i taj što je upravonemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas, prilikom posete pokrajini Zaksoniji, da je planirano iskopavanje litijuma u Altenbergu “projekat najvišeg prioriteta”.

- Potrebna nam je spremnost da uradimo ovako nešto širom Evrope. To nije tema samo kod nas, na mnogim mestima u Evropi postoje sirovine koje možemo da iskopavamo i koje su nam hitno potrebne - naglasio je Šolc tokom obilaska Rudarske uprave u Frajbergu, prenosi DPA.

Dodao je, međutim, da to zahteva spremnost da se sirovine iskopavaju i to ne samo u inostranstvu.

- Nemačka želi da postane nezavisnija kada su u pitanju sirovine - naglasio je kancelar.

S druge strane, ležište litijuma otkriveno je pre dve godine u malom mestu Ešasije u centralnom delu Francuske i od tada je u toj zemlji održana javna debata, a o tome su raspravljali i meštani.

Radio Evropa 1 (Europe 1) preneo je da otkriće litijuma u srcu „industrijskog suvereniteta Francuske i Evrope“ doveo do stvaranja velikog rudarskog projekta koje bi trebalo da počne 2028. godine. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.