03.09.2024.

12:15

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vesti

Vučić primio akreditivna pisma petoro novoimenovanih ambasadora!

Vučić: Cenimo podršku Češke putu Srbije ka punorpravnom članstvu u EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoizabranog ambasadora Češke Republike Jana Bondija.

- Ambasadoru Češke Republike Janu Bondiju sam poželeo srdačnu dobodošlicu i uspešan diplomatski mandat u Srbiji.

Razgovarali smo dinamičnom razvoju bilateralne ekonomske saradnje koju karakteriše sve veća robna razmena i trgovina uslugama, uz rastući priliv čeških investicija. Izrazili smo zainteresovanost za dalje unapređivanje u svim oblastima od zajedničkog interesa, čemu će veoma doprineti predstojeća poseta češkog premijera.

Cenimo podršku Češke procesu proširenja Evropske unije, a posebno putu Srbije ka punopravnom članstvu.

Vučić primio akreditive ambasadorke Danske, zahvalio na podršci evropskom putu Srbije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Kraljevine Danske Pernile Deler Kardel.

- Poželeo sam uvaženoj ambasadorki Deler Kardel uspešan mandat u Srbiji, uveren da će bogato diplomatsko iskustvo koje je stekla širom sveta umnogome doprineti jačanju odnosa između naših zemalja.

Istakao sam da je Danska jedna od najznačajnijih skandinavskih partnera naše zemlјe i izrazio interes Srbije za daljim širenjem uzajamno korisne saradnje uz dodatno intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima. Zahvalio sam Danskoj na podršci našem #EU putu, ukazavši na strateško opredeljenje Srbije da svojim ugledom doprinese miru, stabilnosti i napretku našeg zajedničkog kontinenta.

Takođe, iskoristio sam priliku da detaljnije upoznam uvaženu ambasadorku sa Specijalizovanom izložbom EXPO 2027, istakavši da bi učešće Danske umnogome obogatilo ovu prestižnu manifestaciju.

Vučić: Švedska je jedan od najznačajnijih skandinavskih partnera naše zemlje

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadorke Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Šarlote Samelin.

- Uputio sam srdačnu dobrodošlicu ambasadorski Kraljevine Švedske Šarloti Samelin i poželeo mnogo uspeha tokom obavljanja dužnosti u Srbiji.

Švedska je jedan od najznačajnijih skandinavskih partnera naše zemlje stoga smo opredeljeni da u narednom periodu jačamo uzajamno korisnu saradnju i dodatno intenziviramo naš politički dijalog na svim nivoima.

Razgovarali smo i o nizu regionalnih i globalnih pitanja, a ja sam još jednom potvrdio opredeljenje Srbije da da pun doprinos regionalnoj stabilnosti.

Vučić primio akreditivna pisma nove ambasadorke Izraela Avivit Bar-Ilan

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Države Izrael Avivit Bar-Ilan.

- Uz srdačnu dobrodošlicu, poželeo sam ambasadorki Ben-Ilan uspeh u diplomatskoj misiji učvršćivanja odnosa i širenja saradnje između naše dve zemlje.

Izrazio sam nadu da će uvažena ambasadorka tokom mandata uneti u svoj angažman i ličnu notu, budući da je njen otac rođeni Beograđanin, što predstavlja još jednu, vrlo posebnu, sponu između naših naroda.

Razgovarali smo o geopolitičkim i ekonomskim pitanjima od značaja i uzajamnog interesa. Naglasio sam da je intenziviranje diplomatskih napora u cilju postizanja održivog mira u svim aktuelnim sukobima od presudnog značaja za budućnost globalnog poretka i da Srbija, u tom smislu, ostaje iskreno posvećena svim inicijativama koje mogu da pomognu u postizanju tog cilja - istakao je Vučić.

Vučić primio akreditivna pisma ambasadorke Švajcarske Lugon-Mulen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadorke Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji An Lugon-Mulen.

- Poželeo sam dobrodošlicu novoj ambasadorki Švajcarske An Lugon-Mulen i uspeh u radu tokom mandata u Srbiji.

Tokom sastanka smo razgovarali o ekonomskim odnosima Srbije i Švajcarske, a ja sam izrazio zahvalnost na podršci koju Švajcarska pruža našoj zemlji u oblasti razvojne saradnje koja se uspešno odvija duže od 30 godina.

Naglasio sam zainteresovanost Srbije za intenziviranje političkog dijaloga i ukazao na važnost daljeg unapređenja parlamentarne saradnje.

Ponovio sam da je članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike naše zemlje i istakao da je pitanje Kosova i Metohije za nas od najvišeg nacionalnog državnog značaja.