03.09.2024.

11:58

Foto: FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs

Vesti

Srbija je ključ bez kog nema EU! Moćna poruka Petera Sijarta: Vreme je da se Brisel probudi, ništa bez Beograda!

Sijarto je posle sastanka sa srpskom ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević rekao da EU ne može biti celovita, snažnija ili otpornija na krize ukoliko ne integriše zemlje Zapadnog Balkana, dodajući da je Srbija "očigledno ključna zemlja regiona", prenela je agencija MTI.

- Verujem da je krajnje vreme da naši prijatelji iz zapadne i severne Evrope takođe priznaju da bi bilo znatno teže, a verovatno i nemoguće, garantovati stabilnost Zapadnog Balkana, bez Srbije - upozorio je Sijarto, naglašavajući da postoji strateški savez Mađarske i Srbije.

- Budimpešta pruža konstantnu podršku Srbiji na njenom putu evrointegracija. Važan je cilj otvaranje trećeg poglavlja u pretpristupnim pregovorima sa Beogradom tokom predsedavanja Mađarske Savetom EU. Srbija, naravno, čini velike korake ka evrointegracijama već 15 godina - rekao je šef mađarske diplomatije, dodajući da nažalost zemlje zapada i severa Evrope ne cene uvek dovoljno te korake.

Prema njegovim rečima, nažalost ima mnogo licemerja u EU kada se radi o proširenju, jer većina članica javno govori o tome koliko podržavaju prijem novih zemalja, ali na sastancima iznose argumente protiv toga.